З Музеем Тараса Шевченка все гаразд!

Спростування замітки Василя Овсієнка “Музей Тараса Шевченка в небезпеці!” опублікованої на сайті maidan.org.ua  13 жовтня 2013 року о 22.40

 Щодо ремонтно-реставраційних робіт в музеї Шевченка на сайті maidanua.org була опублікована неправдива інформація. У публікації Василя Овсієнка “Музей Тараса Шевченка в небезпеці!” використано неперевірені факти стосовно того, з якою метою проводять ремонтно-реставраційні роботи і якою є ситуація на сьогоднішній день.

Наприкінці червня 2013 року в музеї відбулась прес-конференція, на якій представників ЗМІ ознайомили з інформацією про стан будівлі та плани ремонтно-реставраційних робіт. Уся необхідна документація стосовно санкціоновасті та необхідності робіт викладена на сайті музею http://museumshevchenko.org.ua/post.php?id=397.

Будівля, в якій розташовано музей, перебувала в аварійному стані через тривале надмірне зволоження незахищених гідроізоляцією стін, що стало причиною поширення в підвальних та цокольних приміщеннях колоній пліснявих грибів. Зараз у музеї проводяться роботи з гідроізоляції фундаментів, йде реконструкція системи опалення, вентиляції, охоронної, пожежної сигналізації, також здійснюється капітальний ремонт покрівлі та водовідводів.

Головні проблеми музейного приміщення – пам’ятки архітектури ХІХ століття – надмірна вологість та відсутність вентиляції, створили неприйнятні для роботи працівників умови та ставили під загрозу збереження музейних експонатів у експозиції! Ці проблеми виникли внаслідок неякісного виконання робіт із облаштування гідроізоляції стін під час останніх ремонтів в 1989 та 2004 роках.

Проект реконструкції пройшов відповідні державні експертизи і був презентований на сайті музею 20 серпня 2013 року. По завершенні ремонтно-реставраційних робіт в оновленому музеї з’являться сучасні фондосховища із обладнанням, яке дозволятиме зберегти експонати у належному стані.

Нинішні ремонтні роботи передбачені Указом Президента № 257/2012 від 11.04.12 року «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», а також Постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 року №466 «Деякі питання виконання підготовчих та будівельних робіт».

Загрози для збереження колекції Музею не існує, бо всі предмети залишаються під охороною, а в фондосховищах, розташованих на першому поверсі будівлі, ремонтні роботи не проводяться!

У фондосховищі, де зберігаються оригінали графіки Тараса Шевченка, підтримується в межах норми температурно-вологісний режим, передбачений інструкцією “З обліку і збереження культурних цінностей”.

Просимо звернути увагу на достовірну інформацію:

1. У дворі музею відбувається спорудження двоярусного перекриття (атріуму), яке дозволить збільшити експозиційні площі музею, і, в першу чергу, дозволить вперше системно вирішити невідкладні інженерні проблеми. Атріум не буде використовуватись як бар-ресторан чи то підземний паркінг для авто.

2. Чавунні батареї жодним чином не стосуються пам’ятки архітектури. Оновлення комунікацій стосується і заміни старих батарей на нові, менш енергозатратні.

3. Теперішньої гранітної підлоги також не було у палаці Терещенка, вона з’явилася після ремонту 1980-х рр. А заміна електро- та теплокомунікацій, які знаходяться під підлогою, без демонтування частини гранітного покриття неможливе.

4. Всі роботи стосовно фасадів будинку є законними. Зокрема, балконів не було у палаці Терещенка – вони добудовані значно пізніше. Екстер’єр будинку після реконструкції не буде змінений.

5. Неформальна назва «Шевченківський дім» означає, що музей розширює коло своєї діяльності (див. на сайті музею – http://museumshevchenko.org.ua/page.php?id=13). Про перейменування Національного музею Тараса Шевченка не йдеться!

6. Звернення, яке нещодавно публікувалося у деяких українських ЗМІ підготоване людьми, які не володіють інформацією про те, що насправді відбувається у музеї, а прагнуть лише звести наклеп у виключно своїх цілях.  Неправдоподібна інформація, яка шкодить репутації та імені музею, поширюється художником А. Гайдамакою, автором попередньої експозиції музею. Ми переконані, що переважна частина осіб, які підписалися під зверненням до Президента України, ініційованим паном Гайдамакою, особисто навіть не ознайомлювались з планами реконструкції.

7. Ліфти, які встановлять в музеї – для відвідувачів у інвалідних візках. Без них музей не відповідає європейським стандартам музейної справи.

8. Тамариск і шовковицю, яку 30 років тому привезли з Новопетровського укріплення, довелося викорчувати, бо саме на цьому місці розташовані комунікаційні труби, і якщо не полагодити їх зараз, музеєві доведеться це робити через рік-два, але вже після плачевних наслідків. Відросток тамариску передали в «Київзеленбуд» – після завершення ремонту він буде рости на території музею.

 

Адміністрація Національного музею Тараса Шевченка

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. Сьогодні я вдруге за останні дні побував у Музеї Т. Шевченка, вислухав пояснення Генерального директора Дмитра Стуса та будівельників і мушу визнати, що інформація, яку я поширив про ремонтні роботи в Музеї, у багатьох моментах не відповідає дійсності.
    Так, ліфт має будуватися не в музейному, а в новому приміщенні, яке зводиться у дворі.
    Те, що названо паркінґом, насправді є двором поруч із музеєм, де може зупинятися екскурсійний автобус.
    Про бар, готель, ресторан, добудову поверхів – це здогади стурбованих долею Музею людей, але вони не оперті на жодні докази.
    Зізнаюся, що замітку «Музей Тараса Шевченка в небезпеці!» насправді написав не я, але автор – з етичних міркувань не називатиму його – дуже запевняв мене, що то все правда.
    Мені дуже прикро, що в своєму поважному віці я допустився такого необачного вчинку. Уклінно перепрошую Дмитра Стуса, адміністрацію Музею і всіх, кого я мимоволі ввів в оману.
    Не зачіпаю тут питання про майбутню експозицію й експонати Музею: тривожуся, чи збережуться вони такими, якими знали ми їх десятиліттями.
    Василь Овсієнко. 16 жовтня 2013 року.

Comments are closed.