Судово-міліцейський фарс проти активістів одеського #Євромайдан’у

Як відомо – вчорашній ( а радше – вранішній) знос наметового містечка одеського #Євромайдану закінчився затриманням трьох його активістів – Олексія Чорного, Віталія Устименка та В’ячеслва Шкрібляка.

На початку робочого дня Портофранківській райвідділок почали навідуватися адвокат, юрист, журналісті, колеги. По ходу дня з’явовувалося все більше деталей справи, подекуди вельми абсурдних.

Так, виявилося, що на Віталія Устименка взагалі ніяких документів не складалося, він нічого не підписував і на яких підставах був привезений до відділку – не відомо. За порадою юристів він самостійно покинув місце його утримання:

В’ячеслава Шкрібляка вперше вдалося побачити лише біля 6-ї вечора коли його заводили у залу суду. До тих пір впродовж довгих годин не вдавалося встановити де він знаходиться. Як росказав сам В’ячеслав впродовж щонайменше 5 годин він просидів у легковій автівці із звичайними, білими, номерами у супроводі двох міліціонерів поза будівлею суду. Один з них сказав, що це його особисте авто. В’ячеславу пояснювали, що йому нічого не загрожує, якщо він не чинитиме опір, треба просто перечекати, поки підуть журналісти. Найсмішніше в цій історії те, що проти В1ячеслава було складено два адмінпротоколи – за порушення громадського порядку та… за непокору міліції. За хорошу поведінку його навіть не били. Йому “всього лише” дісталося сльозогінного газу, яким щедро пригощали Олексія Чорного.

Найбільше пригод пережив саме Олексій. Спочатку його побили. Потім в автозаку труїли сльозогінним газом.

В райвідділку ігнорували прохання викликати швидку

Потім його так само, як і В’ячеслвав кілька годин тримали в автівці неподалік суду.
Апогей апофеозу відбувався саме в судовому засіданні, яке розпочалося біля шостої вечора.
В приміщенні суду знаходилося 4 камери, кілька журналістів, що пишуть. У зал засідань ані журналістів, ані дружину, ані друзів не пускали, пояснюючи це тим, що засідання ще не розпочалося. Почали викликати свідків. На резонні запитання – для чого  – казали, що якісь процедурні моменти, але засідання ще не розпочалося. Постійно обіцяли, що як тільки підготовчі дії завершать – так одразу…
Одразу так і не настало.
Олексій сам війшов з зали суду, сказав, що засідання перенесено на завтра, що його відпустили, але він залишив розписку, що прийде на засідання.

Тим часом біля Дюку на 18.00 попри безглузду судову заборону мітингувати  всім і скрізь зібрався чималий натовп. Учасники дійства кажуть, що було порядка 400 людей і що люди мобілізувалися ще більше саме внаслідок зносу наметів.

В очікуванні приїзду з суду Олексія Чорного, учасники живо спілкувалися, обмінювалися ідеями щодо подальших дій, співали і розважалися:

Композицію, в світлі останніх феєричних судових заборон,  чудово доповнювала ханукія, яку як раз споруджували робочі.

Міліція ретельно охороняла громадський порядок і жодних претензій до учасників у зв’язку із рішенням суду не мала. Може, й вони розуміють реальну вартість того “рішення”?

DSCN6105

DSCN6104

Повернення з суду Олексія Чорного дочекалися не всі. Але ті, хто встояли, почули гарну звістку, що відзавтра оргкомітет виробить новий формат акції, який не суперечитиме рішенню нашого самого гуманного суду.  Хоча неконституційне рішення суду все  одне оскаржуватиметься.

На цьому фото добре видно забої на голові Олексія

DSCN6103

Слідкуйте за оголошеннями – #Євромайдан-Одеса завтра повідомить про оновлений формат щоденних зустрічей, які триватимуть, які й анонсувалося, щонайменше до Вільнюсського самміту

About Людмила Ямщикова 733 Articles
Координатор Майдан Моніторингу на півдні України (Одеська, Миколаївська, Херсонська області). Сфери компетенції: проектне мислення, громадянське суспільство, суспільний діалог, інформаційні технології.