У Росії звільнили пораненого прикордонниками українського рибалку

18E6DC16-9A36-46E4-936D-287C44AA396B_w268_r1У російському місті Єйськ звільнили Олександра Федоровича – єдиного українського рибалку, який вижив після липневого інциденту в Азовському морі.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у вівторок пізно ввечері російські правоохоронці оголосили Федоровичу, що він може залишити територію Росії і оформили відповідні документи. За словами самого Федоровича, у підписаних ним паперах ідеться, що він має за потреби повернутися до Росії для участі в суді. Орієнтовно ідеться про лютий наступного року.

Сьогодні близько 6:00 за київським часом Федорович разом зі своїм українським адвокатом Олександром Кудіновим залишив Єйськ і зараз має перетинати російсько-український кордон.

17 липня в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби Росії, який переслідував українське судно, закидаючи рибалкам незаконний вилов риби.

В результаті четверо рибалок загинули, єдиного вцілілого з них Олександра Федоровича в Росії госпіталізували, пізніше заарештували, а потім відпустили під підписку про невиїзд. В очікуванні суду він жив у Єйську у винайнятому приміщенні.

У російському Єйську розслідується кримінальна справа проти Федоровича. Йому пред’явили звинувачення у незаконному видобутку водних біологічних ресурсів, що загрожує ув’язненням до двох років.

Радіо Свобода