Український трубопровід увійшов до ключових проектів ЄС

Економічна Правда

Єврокомісія опублікувала список із 250 ключових інфраструктурних проектів так званого спільного інтересу ЄС у сфері енергетики, куди потрапив проект в Україні.

Про це повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Згідно з повідомленням ЄК, список вона схвалила в понеділок.

“Ці “проекти спільного інтересу” виграють від прискореної процедури ліцензування та поліпшення нормативних умов, а також отримають доступ до фінансової підтримки від фонду Об’єднаної Європи, якій для транс’європейської енергетичної структури на період 2014-2020 передбачено 5,85 млрд євро”, – наголошується в повідомленні.

Реалізація цих проектів допоможе членам ЄС інтегрувати енергетичні ринки для диверсифікації енергетичних ресурсів і “покласти край енергетичній ізоляції деяких країн-членів ЄС”.

Безпосередньо до списку ключових проектів внесено трубопровід Броди-Адамове протяжністю 317 км із максимальними технічними спроможностями 10, 20 і 30 млн тонн нафти на рік залежно від трирічного етапу імплементації.

ee7a2d7------------

“Сьогодні ми робимо величезний крок вперед. Ми повинні гарантувати, що наші обмежені фонди використовуються мудро, і що фінанси ЄС спрямовані туди, де дадуть найбільше користі європейським споживачам”, – наголосив європейський комісар із питань енергетики Гюнтер Оттінгер.

Загалом список налічує до 140 проектів у сфері передачі електроенергії та її зберігання, близько 100 проектів у сфері транспортування газу, його зберігання і LNG, а також низку проектів у сфері нафти та “малих інтелектуальних мереж”, охоплюючи країни ЄС, а також Україну, Грузію, Туреччину, Ізраїль, Туркменістан, Алжир, Азербайджан.