Активісти місцевих #Євромайдан’ів працюватимуть як мережа

Стартував процес координації дій самоорганізованих ініціатив Євромайданів. Початок тривалої боротьби за зміну системи, необхідність вироблення спільного плану дій руху мирного спротиву та нагальна потреба в взаємопідтримці та захисті активістів євромайданів викликали таку потребу.  Активісти ухвалили рішення почати роботу в формі мережі.

 

Координаційна зустріч, ініційована Громадським сектором Євромайдану, відбудася у неділю, 22 грудня. У ній взяли участь представники самоорганізованих громадських ініціатив Єромайданів з 16 областей країни: Вінниця, Запоріжжя, Суми, Львів, Ужгород, Крим, Херсон, Івано-Франківськ, Харків, Чернігів, Рівне, Луцьк, Одеса, Чернівці, Черкаси, Тернопіль.

 

Під час зустрічі активісти з різних міст познайомилися один з одним та обмінялися інформацією про ситуацію з євромайданами в областях. На сьогодні суттєвої координації між активістами не відбувалось, а регіональні майдани діяли як локальні ініціативи. 22 грудня – день зимового рівностояння, стало днем початку творення мережі дієвих людей, які весь час були “прачками” своїх євромайданів – і  творили цей мирний протест.

 

Досвід різних міст відмінний, але є  спільне. Кожна із обласних ініціатив, так само як Громадський сектор Євромайдану, це команди людей, які утворилися на євромайданах. Ініціативи розпочались із самоорганізації активних громадян на місцях. Займалися організаційною та “польовою” роботою: улаштування акцій мирного спротиву, забезпечення функціонування Майданів та наметових містечок, мобілізація та відправка людей у Київ.

 

Спільним виявилися й виклики, які постали перед активістами євромайданів:

 

1. Відсутність єдиного координаційного центру як між громадськими ініціативами, так і громадськістю та опозицією.

2. Хаотична та несистемна співпраця зі штабами опозиційних сил на місцях.

3. Готовність людей до тривалої боротьби, яка не буде обмежуватися Майданом. Люди потребують активних дій, постійних маленьких перемог і чіткого бачення та плану. Першим рубіконом цієї боротьби і першою серйозною перемогою мають стати Президентські вибори 2015 року.

 

У всіх областях визнали, що ключова роль в оганізації протесту належала самоорганізованій громадськості. Перемогу бачать саме за мирним характером спротиву та виключно правовими методами роботи.

 

Ще одним викликом, який постав перед активістами євромайданів, стали кримінальні переслідування та політичні утиски зі сторони правоохоронців та влади:

у Луцьку проти активістів відкрито 5 кримінальних справ;

у Харкові нападають на офіси громадських організацій, які є активними учасниками протесту;

в Одесі репресовано одного активіста;

у Чернігові євромайдан розігнали ще 25 листопада, а на активістів чинять тиск;

у Рівному чиниться сильний тиск на студентів;

в Криму активістам активно протидіють представники екстремістських проросійських організацій;

у Чернівцях розпочато слідство проти координаторів євромайданів;

кілька кримінальних справ відкрито проти активістів у Черкасах.

У всіх регіонах є підтверджена інформація про активний збір силовими структурами даних про студентів, активістів, які брали участь в протестах і навіть збір інформації щодо священослужителів, які проявили свою активну позицію.

 

Було узгоджено, що інформацію про такі факти активісти допомагатимуть один одному оперативно поширюватимуть на загальнонаціональному рівні. Завдяки цьому громадськість зі всієї країни зможе долучитися до підтримки та захисту цих людей. Сьогодні реально репресують активних людей в областях, а про це всі мовчать. Координацією цього напрямку роботи займатиметься ініціатива правового захисту Євромайдан SOS, яка найближчим часом перевірить всі факти тиску та репресій в областях.

 

Громадський сектор Євромайдану закликає та громадських активістів локальних євромайданів та всіх небайдужих громадян консолідувати  зусилля.

 

Для контактів із представниками Громадського сектору Євромайдану можна написати повідомлення на скриньку сторінки у Facebook https://www.facebook.com/hrom.sektor.euromaidan