Наталка Зубар: Це – війна проти України. Поки що – інформаційна

The English version of this statement here

З 21 листопада 2013 року почалася інформаційна війна проти України.

Протягом останніх двох років було створено величезну кількість фейкових акаунтів в фейсбуці, твітері та ВКонтакті, які переважно «спали» до початку листопада. Зараз вони активно створюють білий шум, забивають канали комунікацій, та вкидають дези.

Дезінформація вкидається через соціальні мережі та спеціально створені для цього сайти. На жаль, багато дезінформації ретранслюється іншими, навіть професійними ЗМІ. Найбільш серйозні приклади – новина про обмеження готівкового обігу гривні національним банком та новина про те, що на самміт ОБСЄ не приїде більшість з запланованих учасників.

Відбуваються постійні DDoS атаки на сайти органів української влади. Таким чином обмежується доступ до законодавчої бази та оперативних зведень МВС.

Ситуація в Києві є наближеною до військової. Активісти (і все населення, яке дивиться безвідповідальні і непрофесійні ЗМІ) перебувають в постійному очікуванні провокацій, перевіряють їх наявність, і в абсолютній більшості ситуацій вони виявляються дезами.

Дефрагментація медійного простору та відсутність свободи слова в багатьох регіонах України призвела до того, що люди формують у себе спотворену уяву про дійсність в інших регіонах країни.

На мій експертний погляд, ситуація є загрозою для територіальної цілісності та національної безпеки України.

Відбувається істеризація громадян шляхом розповсюдження емоційно зафарбованої недостовірної, не перевіреної або навіяної чи інспірованої (політичними вподобаннями власників або журналістів) інформацією. Журналісти підміняють інформування про події своїми враженнями.

В умовах, що склалися я закликаю журналістів ставити на всі фото date/time, вмикнути GPS і НЕ редагувати фото і відео перед публікацією. Це єдиний спосіб зібрати достовірні докази у випадку, якщо інформаційна війна переросте в …. Не дай боже!

Я звертаюся до власників ЗМІ, редакційних колективів, об’єднань журналістів із тим, щоби спонукати всі редакції оприлюднити свою редакційну політику. Це дозволить започаткувати діалог між колегами та споживачами інформації про її якість, відповідність стандартам та відповідальність журналістів та редакторів.

Інформполітика сайту Майдан була ухвалена 18.12.2012 консенсусом редакційної групи з 18 новинарів. Пропоную присилати мені ваші оприлюднені інформполітики.

Я вимушена також заявити, що наші спроби зареєструвати інформаційну агенцію належним чином через Державну Реєстраційну Службу провалилися ТРИ рази. В нас є рекомендовані повідомлення про вручення поштового відправлення про всі три заяви. Ми не отримали ЖОДНОЇ відповіді на свої заяви, ми навіть не змогли зв’язатися по телефону. Ми подавали заявки про реєстрацію Інформаційної агенції «Майдан-Інформ» (це назва, яку ми використовуємо з 20 грудня 2000 року) та Інформаційної Агенції «Стеля».

На жаль я попереджала про подібний розвиток подій. В статті: Українські ЗМІ повідомили про науковий факт існування русалок! Чим це загрожує євроінтеграції України?

Колеги! Будьмо гідними і відповідальними!

Наталка Зубар (резюме)
голова правління Інформаційного центру «Майдан Моніторинг»
журналіст, член Незалежної Медіа Профспілки України
голова ревізійної комісії ГО «Громадянський рух «Ми – європейці»

Олександр Северин, правовий радник Майдан Моніторинг, кандидат юридичних наук, в Києві.
Олександр Северин, правовий радник Майдан Моніторинг, кандидат юридичних наук, в Києві. І всі, всі, всі наші.

Документи

20131114-161349

20131205-81107

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

6 Comments

  1. Дійсної війни не повинна допустити опозиція і розумні люди у владі (хочеться вірити, що вони там є). Росія тільки й чекає, щоб в нас почалася громадянська війна, тоді вони зможуть ввести війська, і нарешті розіграти сценарій, який розписали! Треба дуже багато витримки всім! Невже олігархи не розуміють, що підтримуючи янека, самі опиняться без нічого!

Comments are closed.