Що насправді сталося на Банковій 1 грудня: версія спостерігачів

Експерти, очевидці подій і родичі затриманих 1 грудня на вулиці Банковій дев’яти чоловіків твердять – ті не є провокаторами і винними у радикалізації протесту. Правоохоронці, за їхніми словами, діяли неправомірно.

Радикальних молодиків у масках, які виривали бруківку на Банковій, так і не знайшли Радикальних молодиків у масках, які виривали бруківку на Банковій, так і не знайшли, зате покарали інших

Опитані DW свідки подій на Банковій заявляють: люди, які отримали два місяці утримання під вартою рішенням Шевченківського райсуду Києва – лише жертви побиття правоохоронцями. Вони не є тими агресивно налаштованими мітингувальниками, які спровокували “Беркут” 1 грудня на наступ на демонстрантів і подальше їх побиття. Притому декого з цих дев’ятьох заарештованих били вже й після затримання.

Правозахисник Володимир Яворський звертає увагу на те, що хлопцям винесли не вироки, а озвучили лише санкції на затримання. Вони будуть оскаржені протягом 5 днів, упевнений юрист. “Видається, що їх хочуть посадити, щоб виправдати насильство проти них. Також відчувається тиск на суддів у цих справах. Ніхто з них не був у масках, і вони не були активними в наступі. А ті, що нападали, насправді не затримані”, – зауважує Яворський.

Травми завдавалися вже після затримання?

Події 1 грудня правоохоронці тлумачать інакше, ніж громадські спостерігачіПодії 1 грудня правоохоронці тлумачать інакше, ніж громадські спостерігачі

Ось що розповідає сестра 27-річного постраждалого Єгора Превира, Христина Превир: “Єгор був затриманий 1-го грудня, він добровільно здався, не чинив опору. Коли побачив співробітників “Беркута”, які бігли до нього, підняв руки, демонструючи, що він не має у руках зброї або будь-яких речей. Його затримали у неділю, близько 17-00, але у лікарню швидкої допомоги він потрапив, за його словами, лише о 10-00 наступного дня”.

Дівчина каже, що весь цей час він звертався до співробітників міліції з проханням надати йому медичну допомогу. Сестра затриманого говорить, що знайшла відео, на якому видно, як Єгора затримують, і там видно, що на час затримання він не мав якихось травм. Всі травми були завдані йому вже після затримання, що є цілком неправомірним, наполягає Христина.

Протоколи обшуку – під копірку

 радикали були одягнені специфічно: напіввійськовий одяг, берци, маски на обличчях, грубі куртки.Радикали були одягнені специфічно: напіввійськовий одяг, “берци”, маски на обличчях, грубі куртки.

Народна депутатка Оксана Продан від “Удару” була в епіцентрі подій на Банковій 1 грудня. Вона намагалась зупинити агресивних людей. Також вона була і в суді. Продан заявляє: “Люди, яких називають підозрюваними, насправді жодної небезпеки не несуть, шість з дев’яти зараз в лікарні, тому що вони покалічені і побиті, і не можуть втекти від слідства. І це однозначно не були ті агресивні провокатори”.

Депутатка підкреслює, що у протоколі обшуку зазначено: кожен з затриманих мав у кишені 93 гривні. Отже, робить висновок Продан, це зроблено під копірку і фальсифіковано. Вона упевнена: влада намагається таким чином залякати українців, аби ті не виходили на вулиці, і водночас прикриває справжніх злочинців. “Напевно, комусь було цікаво зробити з мирної акції немирну і дестабілізувати ситуацію в України”, – сказала DW Продан.

Міліція барилась із лікарями та дзвінками родичам

Родичка чоловіка, якого звинувачують в організації масових заворушень, каже, що Єгор зараз в поганому стані, під час судового засідання йому стало погано, і йому викликали швидку. А родичам до вечора 2-го грудня ніхто не повідомив про його затримання, й про суд дізнались вже 3-го грудня, за кілька годин до засідання. “Лікарі відмовлялись коментувати його стан, але вже у день суду я узнала, що в нього черепно-мозкова травма та струс мозку”, – нарікає родичка.

Правозахисник Олег Мартиненко – свідок подій на Банковій. Він спостерігав за мітингом у групі громадського спостереження “ОЗОН”. Раніше він працював помічником міністра МВС, очолював департамент з контролю за дотриманням прав людини у правоохоронних органах. Він каже, що цілком могло бути, що дійсно не надавали медичну допомогу постраждалим і затриманим.

На Банковій був і “Беркут”, і солдати

Олег Мартиненко - колишній помічник міністра внутрішніх справ був свідком подій 1 грудняОлег Мартиненко – екс-начальник управління МВС був свідком подій 1 грудня

Мартиненко сказав DW, що було близько шістдесяти осіб з числа радикально налаштованої молоді. Вони підійшли близько до загорожі й почали її розхитувати. Як спостерігав експерт, коли під’їхав бульдозер, вони почали виривати бруківку. І одні складали її до купи, а інші кидали цим камінням у бік патрульної служби міліції, яка стояла за огорожею у перших лавах. А вже за ними були внутрішні війська, солдати строкової служби. Так фахівець розвіює міфи, які з’явились у ЗМІ, що там був лише “Беркут”.

Як тільки бульдозер відтягнув огорожу, патрульні відійшли і наперед вийшли солдати. Саме ця мить, каже правозахисник, показана найбільш відомими кадрами на відеосвідченнях. Вже через годину приїхало близько 17 автобусів спецназу внутрішніх військ “Барс” (це київський спецназ) і “Беркуту” – з Чернівецької, Житомирської й інших областей. Тоді вони вийшли на передній фланг і почали “зачищати” Банкову від натовпу. І пізніше зайняли позицію біля Адміністрації Президента.

В них кидали каміння, петарди, димові шашки. Коли зачистили до перехрестя й була атака “Беркута” і “Барса”, вони били усіх підряд. Тоді постраждали і журналісти. Спостерігач заявляє: “По відео “беркутівців” можна судити, що побиті – це звичайні мітингувальники, а не ті агресивні люди, які кидали камінням. Адже радикали були одягнені специфічно: напіввійськовий одяг, “берци”, маски на обличчях, грубі куртки. А ці, кого били, подібні на звичайних перехожих”.

Доказів провини на суді не пролунало

Експерт з правого радикалізму В’ячеслав Ліхачов зауважує, що, судячи з оприлюдненої інформації про дев’ятьох затриманих (вік, бекграунд, між собою не знайомі, не бойовики) – ніщо не змушує припустити не лише того, що затримані мали стосунок до організації, але й що вони активно брали участь у насильницьких діях. Експерт каже: “У нас немає ніяких достовірних відомостей, які дозволяли б стверджувати, що затримані “Беркутом” у ході вилазки у відповідь після двох спроб штурму люди мають якесь відношення до організації заворушень”.

І додає, що під час суду 3 грудня, який ухвалив рішення про утримання підозрюваних під вартою, не було оприлюднено жодних переконливих доказів ані того, що ці люди були навіть активними учасниками протиправних дій насильницького характеру, ані, тим більш, того, що вони були ініціаторами правопорушень. Скоріше навпаки – все свідчить про те, що вони потрапили у жорна Феміди радше випадково і “призначені” відповідальними довільним чином.

Джерело

5 Comments

  1. Вина спецподразделений в случившемся – очевидна. Но почему никто не говорит о вине провокаторов из Правого сектора, Тризуба, Братства? На своих сайтах они сами не скрывают своего активного участия в этом, гордятся собой. Их, в отличие от мифических титушек, информационные каналы называют активистами Майдана, национально свидомою молоддю. А ведь они применяют тактику, которую предложил еще Сталин в годы войны: сделай пару диверсий, вынуди оккупантов на репрессии – авось, народ против них и восстанет. И никто из лидеров оппозиции не сказал вслух о том, что для декларируемых целей от них вреда гораздо больше, чем пользы. Что своими диверсиями они фактически растеряли все моральное превосходство, которое было у людей перед властью после ночного разгона мирного Майдана.
    Крепнет впечатление, что киевлян просто пытаются использовать, как живой щит, и не для защиты, а для нападения. И что цель этого нападения – никакой не Евросоюз, а установление нацистской диктатуры. Недаром же Олега Скрипку заганьбили за то, что он осмелился усомниться в европейскости лозунга “Слава нации”. И весь Майдан промолчал. Чем еще усилил это впечатление.
    Мне очень жаль попавших под жестокую раздачу мирных киевлян, но пока мы не поймем, что пытаются делать за наш счет, – так все и будет. А когда поймем – перестанем приходить на Майдан, и он сам собой умрет. Только разгребать грязь потом придется очень долго…

  2. Учасники Євромайдану у Києві мають зберегти динаміку протестів, щоб виконати поставлені задачі та цілі. Хід української революції вирішиться не в найближчий час. Якщо опозицією складено правильний динамічний, повторую-динамічний план та його збереження,президент сто відсотків піде на поступки, у відставку президент ніколи,ніколи не піде!!. Всі заходи повинні бути сконцентровані, тобто насичені та розумно розбиті до березня 2015 року по всій Україні, не тільки в Києві. Прихильники інтеграції будуть рішучими, вони також повинні зберегти динаміку протестних акцій. Якщо протестні акції почнуть слабшати, буде застосована сила, аби впорядкувати ситуацію. Президент чекає на розвиток подій(симптоми) і реагуватиме в межах їх значення,його не цікавить синдроми та розвиток хвороби в основному.

  3. ЯК ДІЯТИ В ПОХОДІ !

    Сніданок, обід і вечеря на Січі готувалась в курені (а їх було до 38) кухарем і його помічниками. Обов’язком помічників було носити воду, тримати в чистоті казани і посуд та допомагати кухарю в разі необхідності. Їжа готувалася три рази на день на всіх козаків в чавунних чи мідних казанах в сінях кожного куреня. Посуд, був, зазвичай, дерев’яний. В кожному курені проживало до 150 козаків.
    Що ж їли козаки? Популярною їжею на Січі були:
    кашоподібні страви з різних зернових:
    соломаха, тетеря, щерба, братко.
    Також часто готувалися й кулеші.
    Однією з особливостей харчування козаків було незначне споживання печеного хліба, адже борошно не завжди було в достатній кількості.
    Крім того, випікання хліба вимагало великої кількості людей, значних затрат праці і часу.
    Картопля ж з’явилась набагато пізніше.
    До столу, який на Січі звався «сирном», подавали наступні страви.
    Соломаху, тобто житнє борошно, густо зварене з водою й засмажене олією.
    Тетерю – рідку пшоняну кашу, до якої під час кипіння додавалося кисле житнє тісто; в крутому вигляді тетеря вживалася з риб’ячою юшкою, жиром, молоком чи просто водою. Тетеря подавалась до обіду і була улюбленою стравою козаків.
    Щербу – рідко зварене борошно на риб’ячій ющці.
    Братко – рідку пшоняну кашу з домішкою замість кислого житнього тіста пшеничне чи будь-яке інше прісне.
    Їжа запивалася різними напоями з посуду, який називали михайлик чи коряк місткістю від 3 до 5 наших чарок. Рідка ложка їлась ложками, тверда бралась руками.
    На вечерю часто подавали гречані галушки з часником або юшку, зварену з риби.
    Великі групи козаків займалися рибним промислом. Риби в той час було безліч: осетри, білуга, севрюга, стерлядь, сом, короп, лящ, чихоня, оселедець. Її в’ялили, сушили, солили, виготовляли риб’ячий жир, вживали рибу як вареною, так і печеною. Риба була суттєвим додатком до раціону харчування козаків як влітку, так і взимку.
    За козацьким звичаєм, за столом необхідно було з’їсти все, що було наварено і спечено. На запорізьких землях водилось дуже багато диких тварин:
    дикі коні, кози, олені, вепри, сайгаки, ведмеді, зайці. Велика кількість різноманітних птахів селилась поблизу річок і озер, а саме дрохви, тетереви, куріпки, фазани, качки, гуси, кулики і т.д.
    Харчові запаси поповнювалися козаками постійно. Особливо хотілося відзначити козаків, які проживали в зимівникам. Їх основним завданням була поставка різноманітних харчів, починаючи від м’яса, борошна, сала круп і закінчуючи овочами і фруктами.
    Інколи козаки пекли коржі-загреби (тісто загрібали в жар). М’ясні страви були святковими. Якщо козаки хотіли поласувати м’ясом, дичиною, варениками, то збирали додаткові гроші, закуповували продукти і передавали їх кухареві. Козаки вживали багато часнику, хріну, цибулі, гіркого перцю, капусти, червоного буряка, пили узвар.

    Під час військових походів режим харчування був зовсім іншим, змінювався також і набір продуктів.
    Вирушаючи на Майдан, кожен козак козачка повинні брати з собою запас продуктів, якого повинно було вистачити на 4-5 днів, тому в дорогу брали те, що не псувалось і довго могло бути придатним для вживання. Основу раціону в походах становили сухарі, крупи, борошно, сало. Воду ж козаки возили в дерев’яних баклагах, прив’язаних до сідла. В походи також брали риболовні сітки. Вживання спиртних напоїв під час походів суворо заборонялось. Порушники цього закону карались на смерть. На морі ж того, хто вживав дозу спиртного, викидали за борт «чайки».
    Кожен козак мав при собі дерев’яну ложку, без якої він не міг ходити, не заживши слави недбалого і невиправного пастуха. Кожен козак носив ремінний пояс, а через плече навішувався ремінний гаман. У гамані зберігались кресало, кремінь і трут. До пояса ж були прив’язані швайка і ложечник. За допомогою швайки лагодили кінську збрую, а в ложечнику зберігалась дерев’яна ложка.
    Вода, яку тоді використовували для пиття і приготування їжі, була надзвичайно чиста, а особливо джерельна, яка мала цілющі властивості.
    Вони вживали багато печеного хліба; їли рибу; борщі з воловини, телятини, свинини; юшку з грибами; куліш; різноманітні каші; тушковану моркву з квасолею; галушки, вареники; свинину з квашеною капустою; узвар і т.д.
    Козаки-запорожці могли і вміли добре попоїсти і погуляти, випити чарку варенухи, але це було після походів.
    Після вечері козаки залишали дрібні гроші для закупівлі на січовому ринку продуктів на наступний день. Якщо ж коштів не вистачало, курінний отаман докладав з своїх коштів чи коштів куреня.
    Козаки полюбляли посмакувати й мамалигу – тісто з пшона й кукурудзи, – яка вживалася без солі, але з солоним сиром (бринзою), а іноді з пастремою (шматком баранини, висушений або зав’ялений з сіллю. Це м’ясо було схоже на балик). Рецепт приготування мамалиги козаки перейняли від молдавських і татарських чабанів.
    Молоко переробляли на сир і масло. Для зберігання продуктів використовувались льохи з льодом.

  4. НАЗАД ВЖЕ ДОРОГИ НЕМА.ЗА НАМИ НАРОД!
    СЛАВА СТУДЕНТАМ ! СЛАВА УКРАЇНІ ! БАЖАЮ ЇМ ФІЗИЧНИХ СИЛ, ТА ДУШЕВНОГО НАТХНЕННЯ.

  5. Продається і купується все: контрольні , іспити , дипломи. Сайти навперебій пропонують допомогу в написанні дисертацій. Але ще небезпечнішою те, що чиновники кинулися в « науку». Правителі роблять вигляд , що не помічають непривабливого « пейзажу» , вперто мовчить і опозиція … Як підсумок , стратегічні прогнози зводяться до ворожіння на « кавовій гущі ». Країну лихоманить.
    На тендер ніхто не приходить. Ні політологів , економістів , юристів , здатних зрозуміти що відбувається , а головне зрозуміти чому. Нема кому спрогнозувати шляхи розвитку українського суспільства і держави. Інтелектуальна імпотенція п’ятидесятимільйонної нації набагато страшніше звірств силовиків , бо катастрофа може статися в будь-який момент , а її наближення ніхто не бачить.
    Нація , народ не може відбутися , якщо не розвивається інтелект . Ніщо не принесло для нашого народу стільки шкоди , як деградація системи освіти . Міністри освіти змінюються , але незмінною залишається суть руйнівних процесів в освіті , науці. Торгаші прийшли в школи , університети. Принципи ти мені , а я тобі заполонивши всю державу !
    МІНОСВІТИ ПОВНІСТЮ ТАКОЖ У ВІДСТАВКУ! СЛАВА УКРАЇНІ! СЛАВА СТУДЕНТАМ!

Comments are closed.