То що це було у ніч 11-го грудня на Майдані? Влада поки не здатна пояснити

1386739624Після нічного штурму Євромайдану “беркутом” та примкнулими до них ВВ-шниками Інформаційний центр “Майдан Моніторинг” надіслав Державній виконавчий службі запита з дуже конкретними питаннями:

1. Якими були правові підстави здійснення виконавчих дій у ніч з 10 та 11 грудня 2013 року у м.Києві на вул.Інститутській, вул.Хрещатик, Майдані Незалежности з врахуванням ст.29 Закону України “Про виконавче провадження”?

2. Ким конкретно, якою посадовою особою, було прийнято рішення про проведення вказаних виконавчих дій?

Прошу також надати копію документа про залучення співробітників органів внутрішніх справ для проведення вказаних виконавчих дій 11.12.13.

(Статею 29 Закону України “Про виконавче провадженнязабороняється здійснення виконавчих дій у нічний час).

Запит супроводжувався клопотанням про його термінове опрацювання (п.3 ст.20 Закону України “Про доступ до публічної інформації“) у зв’язку зі значною суспільною резонансністю тих подій.

Термінового опрацювання не сталося, і Державна виконавча служба (головна контора) переслала запита своєму київському управлінню, яке відписало таке:

ww0001ww0002

Отже, якихось відповідей ДВС по суті поставлених запитань ми не побачили (може, хтось інший побачить, то скажіть), проте це один з випадків, коли умовчання є саме по собі промовистим і характеристичним.

А ще 12-го грудня до Генеральної прокуратури було подано письмове звернення щодо перевірки законности дій державних виконавців та залучених ними співробітників МВС:

11111

Генпрокуратура переадресувала  звернення прокуратурі м.Києва (це законно) і Державній виконавчій службі (це, певно, незаконно, бо стаття 7 Закону України “Про звернення громадян” забороняє “направляти скарги громадян для розгляду тим органам або посадовим особам дії чи рішення яких оскаржуються“, але нічого – хай ще раз подумають):

ГПУ-111213-відповідь

Письмове рішення має бути прийнято прокуратурою (і надано у письмовій формі) протягом місяця. Чекаємо. Якщо воно нас не задовольнить, то буде невідкладно оскаржене, адже як сказано у Писанні, себто Конституції України (ст.3) “держава відповідає перед людиною за свою діяльність“. І це принципово: мусить відповісти.

Олександр Северин