В якій країні народився Юрій Горліс-Горський?

Його 67-річній доньці Ларисі пригрозили депортацією з України

Горліс-Гор Дем 014 мПевно, мало-мальськи освічений читач здивується запитанню в заголовку. Адже загально відомо, що автор історичного роману «Холодний Яр», на якому вчилося й вчиться не одне покоління українських патріотів, народився в Україні, на Полтавщині. Про це можна прочитати в енциклопедіях, історичній літературі, в Інтернеті.

Ось що, зокрема, читаємо у Вікіпедії: «Юрій Горліс-Горський — творчий псевдонім Юрія Юрійовича Городянина-Лісовського – український військовий і громадський діяч, письменник, старшина Армії УНР. Народився він 14 січня 1898 року в селі Демидівці на Полтавщині. Юрій Городянин-Лісовський — учасник Першої світової війни. В роки Національної революції — хорунжий Богданівського полку Запорізької дивізії Армії УНР, до якої вступив у віці 20 років».

Донька Юрія Горліса-Горського, громадянка США Лариса Янг (відповідно до свідоцтва про народження  – Лариса Городянин) нині мусить доводити міграційній службі України, що її батько – Юрій Городянин-Лісовський та її мати – Галина Талащук, народжені в Україні.

Лариса народилася 25 вересня 1946 року в таборі для переміщених осіб в німецькому Аугсбурзі, за два дні до трагічної загибелі батька. Він встиг побачити донечку в лікарні, але наступного дня безслідно зник. І дослідники можуть лише припускати, ким він був убитий: енкаведистами, адже «совєти» важали його заклятим ворогом, чи «своїми».

Невдовзі вдова Ю.Городянина-Лісовського з донькою переїхала до Америки, де вийшла заміж за українця Гришка.

Торік пані Лариса, вже людина літнього віку з далеко не міцним здоров’ям, переїхала до України зі США, оселилася у винайнятій квартирі у Львові, щоб дожити віку на батьківщині славетного батька й безпосередньо долучитися до увічнення його пам’яті.

Одночасно вона подала заяву до міграційної служби на отримання громадянства України. Таке право мають ті, чиї батьки народилися в Україні.

Утім, копію витягу з метричної книги церкви міста Острога від 1942 року про народження матері пані Лариси Галини Талащук  (вона жива, їй 89 років) міграційна служба не визнала. Вимагає оригінал свідоцтва про народження матері або батька.

Однак на запит пані Лариси Рівненський обласний архів надав відповідь, що нічим не можуть допомогти, бо церковні метричні книги Острога за 1924 рік відсутні.

На жаль, не може вона підтвердити й факт народження батька на Полтавщині, бо немає жодних його документів.

– Не збереглися дореволюційні церковні метричні книги села Демидівки Полтавського повіту, – каже заступник директора Полтавського обласного архіву Тарас Пустовіт. – У фондах є лише третина таких книг, решта зникла у полум’ї  революцій і війн…

У Львові співробітники міграційної служби поставили пані Ларису перед вибором: або вони зараз офіційно відмовляють їй в отриманні громадянства Україні й повторно вона матиме право подати заяву лише через рік і депортують з України, якщо вона не погоджується виїхати добровільно. Або вона сама відкликає свою заяву й вилітає до США, маючи право повернутися до України через три місяці.

Лариса Янг обрала другий варіант і 10 грудня відлітає до Америки.

Тим часом Юрій Гринчук, керівник львівської адвокатської контори «Гринчук, Мазур і партнери» береться допомогти пані Ларисі через суд встановити факт народження її батьків (чи хоч одного з них) в Україні, що буде підставою для набуття нею громадянства України.

 

Людмила Кучеренко,

президент Полтавського обласного медіа-клубу