ЗАЯВА Громадського Руху «Ми – європейці» стосовно Маніфесту представників громадських рухів, організацій та ініціатив Євромайдану від 19.12.2013

19 грудня 2013 р. оприлюднено Маніфест представників громадських рухів, організацій та ініціатив Євромайдану, серед підписантів якого значиться Рух “Ми – європейці”. У зв’язку з цим заявляємо:

1. Громадський Рух «Ми – європейці» поділяє прагнення окремих представників громадянського суспільства України до об’єднання та спільного вирішення критично важливих проблем, що стоять сьогодні перед країною.

2. Рух підтримує частину вимог, викладену у Маніфесті, зокрема щодо припинення репресій проти учасників мирних акцій, покарання винних у застосуванні сили проти мирних демонстрантів та журналістів, щодо вирішення політичної кризи шляхом прозорих політичних переговорів.

3. Проте ми вважаємо, що Україна сьогодні потребує не лише зміни облич при владі, але й зміни самої системи влади. Тому серед першочергових вимог Євромайдану повинні бути зміни до виборчого законодавства, Закону України «Про прокуратуру» та інших законів, зобов’язання щодо яких взяла на себе Україна у процесі перемовин щодо Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС.

4. Водночас Громадський Рух «Ми – європейці» заявляє, що не приймав жодних рішень про участь у Громадській Раді Майдану, про делегування будь-яких представників Руху до цієї Ради та про погодження вищезазначеного Маніфесту.

5. Рух «Ми – європейці» не є лідерською організацією, рішення у Русі приймаються Радою координаторів за визначеною процедурою. Тому звертаємо увагу потенційних партнерів на те, що ніхто з осіб, що представляють Рух, не має права на одноосібне вирішення питань і підписання будь-яких документів без здійснення відповідної процедури.

6. Рух «Ми – європейці» вважає, що діяльність громадських об’єднань та ініціатив Євромайдану повинні бути зразком нових прозорих відносин у політиці та громадському житті загалом.

У зв’язку з усім вищевикладеним, ми звертаємось до всіх організаторів та учасників Громадської Ради Майдану, інших громадських об’єднань та ініціатив з наступними вимогами:

1. Дотримуватись у своїй діяльності та у відносинах з партнерами принципів прозорості, ділової етики та передбачуваності.

2. Утримуватись від використання назви Громадського Руху «Ми – європейці» у своїх заявах та документах без попереднього погодження з уповноваженими представниками Руху.

Громадський Рух «Ми – європейці»

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

Comments are closed.