Агітація в соцмережах або «напиши листа другу!»

Останнім часом в Мережі та на Майдані лунає все більше закликів що треба вести агітацію серед мешканців Сходу, міліціонерів та військових. Бійцям внутрішніх військ крутять патріотичні пісні, розповідають в рупор останні новини, видають самвидав для поширення по поштових скриньках «Хроникутекущихсобытий», обговорюють варіанти “агітпоїздок».

Але при цьому, лишається головна проблема «прямого контакту» – прихильників Майдану від «іншої сторони» відділяють сотні кілометрів відстаней, колючі дроти та паркани військових частин , провладні радіо та російські телеканали.

Насправді вихід є – соціальні мережі. Зокрема, в найпопулярніший серед українців «ВКонтакті» зареєстровано 19 мільйонів українці – фактично кожен другий! Смартфони також вже давно стали буденістю, і навіть бійці Беркуту та внутрішніх військ на Грушевського викладають свіжі фотографії в  Інтернет.

Зараз вони  використовуються доволі мляво – численні пабліки та групи слугують більше для мобілізації та інформування прихильників Майдану, аніж донесенню інформації до іншої сторони конфлікту.

Але є і інший підхід, який використовує можливість «ВКонтакті» шукати та фільтрувати людей .

Вперше на це увагу звернув в 2012 році російських опозиціонер та блогер Навальний, провівши масову інформаційну кампанію щодо затримання екологів в Краснодарському краї, а через рік успішно використав «ВКонтакті» для агітації на виборах мера Москви. http://navalny.livejournal.com/714152.html. Серед 27% москвичів, які проголосували за опозиційного кандидата без медіа ресурсу, значна частина дізналась про кандидата саме через соцмережі. Невідомо, чи зроблять активісти «ITнамету», або «Кіберсотні» таку ж саму автоматизовану систему, але працювати «вручну» може кожен прямо зараз.

Ідея дуже проста – вибравши через пошук людину за потрібними критеріями кожен користувач може написати приватне повідомлення (до 20 в добу). І в ньому спробувати пояснити своє бачення ситуації.

Варіантів дуже багато, система пошуку дозволяє шукати не тільки по місцю проживання. Хочете нагадати міліціянтам про закон – пошукайте по випускника міліцейських ВИШів. Хочете нагадати військовим по присягу – напишіть мешканцям військових містечок (наприклад Дівички чи Десна). Хочете вийти на ВВшників – уважно пройдіться по графі «служба в армії». Не маєте достатньої міцності для переконування ворогів – не страшно, можна доносити ідеї бойкоту ПР до мешканців маленьких містечок центральної чи західної України.

Скажете – «та, це ж звичайний спам, ніхто на нього не реагує». Зовсім ні. Це спілкування живих людей. Профіль в соціальній мережі багато свідчить про людину. І гіпотетичний мешканець Донецька може побачити, що написавший йому львівянин насправді зовсім  не євро-ашист-содоміт, вони слухають однакову музику, люблять ті ж самі книжки і мають ще купу спільних інтересів.

І можливо, якби ми виділяли хоча б половину того часу, який витрачаємо у ФБ та у коментарях на обговорення опозиційних лідерів , «зливу Майдану» та іншу маячню ми виділили на агітацію «супротивника» – можливо було б все інакше.

Тому, зайдіть в свій профіль ВКонтакті або зареєструйте, якщо вас там ще немає – і напишіть листа другу з іншого боку барикад J

Роман Вологодський

 

 

 

 

 

2 Comments

  1. Список “силових” ВНЗ,для пошуку їх випускників
    Київ:
    НАВД (КНУВД, КНУВС, НАВСУ)
    НА СБУ
    ОУ им. И. Черняховского
    Львів :
    АСВ им. П. Сагайдачного (бывш. ЛВИ им. Сагайдачного при НУ «ЛП»)
    ЛДУВС (колишній ЛІВС) (рус. ЛГУВД (бывш. ЛИВД))
    Хмельницький:
    НАДПСУ
    Харків:
    АВВ МВД Украины (бывш. ХВВУТ МВД СССР)
    Дніпропетровськ:
    ДДУВС (рус. ДГУВД)
    Запоріжжя:
    ЗЮИ ДГУВД
    Одесса:
    ОГУВД (бывш. ОЮИ)

  2. ОЧЕНЬ НЕПРАВИЛЬНО, что лидера движения майдан, не соблюдают “золотую” середину. Очень многие вчерашние действия можно расценить как “терроризм”. Почитайте закон о терроризме. надо нести ответственность за свои действия тоже. С другой стороны, внутренние войска явно вошли в область преступных действий в отношение народа. Они люди служивые и действуют по команде. Кто дал такую команду?

Comments are closed.