«Відмовмовитись від використання пластмасових квітів для прикрашання храмів та кладовищ», – владика Володимир (Війтишин)

cvyntar

Високопресвященніший владика Володимир (Війтишин) звернувся у часі Великого посту із спеціальним пастирським зверненням, в якому закликав відмовитися від використання пластмасової поминальної атрибутики, прикрашання храмів штучними квітами, а також закликав провести передпасхальне прибирання дворів та церковних територій без шкоди для природи та здоров’я людей.

«Моє батьківське серце крається від болю, коли помічаю, що, доручені моїй пастирській опіці вірні – діти мальовничого Прикарпатського краю, батьки та діди яких завжди відзначались особливим трепетним ставленням до природи як Божого створіння, сьогодні ставляться до нього безвідповідально, поповнюючи гріхи проти свого Творця та Спасителя» – йдеться у зверненні. Особливий акцент поставлено на необхідності відмови від прикрашання пластмасовими вінками та квітами гробів померлих напередодні Пасхи.

«Дана практика призводить не лише до марнування дарованих Богом природних ресурсів та суттєвого забруднення навколишнього середовища, але й до чисельних загроз для здоров’я та життя людей, – застерігає церковний ієрарх і наголошує, що – віддаючи неналежним чином шану померлим, ми загрожуємо здоров’ю та життю живих людей і прогрішаємося проти Божої заповіді «не вбий»!».

Як альтернативу штучним квітам та вінкам владика Володимир пропонує передусім молитву та діла милосердя: «Коли йдемо проводжати в останню дорогу наших рідних та близьких чи впорядковувати гроби на кладовищі, то берімо з собою не мертві пластикові квіти чи вінки, але нашу живу та щиру молитву, якої так потребує кожна душа для того, щоб осягнути Вічне життя у Бозі. Замість того, щоб купувати пластмасові квіти чи вінки, які несуть смерть, станьмо на захист життя і допоможімо морально та матеріально родині померлого».

Митрополит Івано-Франківський також просить зважати на те, щоб під час передвеликоднього прибирання не поповнити гріхів проти природи та її Творця: «наводячи порядок та чистоту навколо наших домів, церков та на кладовищах, вважаймо, щоб вона стояла у службі життя, а не смерті. Відмовмося від спалювання сміття, особливо пластмасової поминальної атрибутики на кладовищах».

На завершення церковний ієрарх закликав прикласти необхідні зусилля для того, щоб кладовища залишилися: «місцем віддзеркалення Вічного спокою і не штучної та смертельної, але справжньої Божої Краси та Життя, символом яких є живі квіти, які можемо насадити на гробах померлих. Живі квіти своєю нерукотворною природною красою прославлятимуть нашого Творця та Спасителя і після Великодніх свят, і разом з нашою палкою молитвою за душі усопших, перед престолом Всевишнього Бога свідчитимуть про нашу живу віру в Воскреслого Спасителя, Котрий своєю смертю дарував життя усьому створінню».

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології