Голова НЕК Василь Костицький: Терористи Донбасу культивують ксенофобію, антисемітизм і релігійну нетерпимість

ЗАЯВА

Голови Національної експертної комісії України

з питань захисту суспільної моралі В. Костицького

щодо недопустимості сепаратизму, тероризму,

проявів ксенофобії та релігійної нетерпимості

Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі стурбована загостренням політичного конфлікту, що перейшов у сепаратистську терористичну агресію на сході країни, внаслідок чого знецінюється людське життя та суспільна мораль.

Все частіше з’являються повідомлення про  прояви таких непритаманних українському суспільству явищ як ксенофобія, порушення прав віруючих, агресивно-войовниче ставлення до священнослужителів, окремих релігійних організацій та сакральних споруд.

За останні тижні сталося вбивство православного священика Павла Жученка, здійснюються погрози на адресу інших священиків та віруючих на Донеччині, скоєно акти вандалізму на єврейському цвинтарі у Одесі, пограбовано храм на Луганщині, здійснено підпал двох церков на Тернопільщині. Розповсюджуються антисемітські листівки і нагнітається ксенофобська риторика на сепаратистських мітингах у Донецьку. У Криму продовжується тиск на священиків і парафіян Української православної Церкви Київського патріархату, всупереч обіцянкам окупаційної влади на їх адресу здійснюються погрози та відбираються їхні храми.

Терористи з так званих «народних республік» у Донецькій та Луганській областях культивують ксенофобію і відвертий антисемітизм, релігійну нетерпимість та людиноненависництво. Особливе занепокоєння викликають повідомлення про погроми ромів, погрози євреям і православному духовенству та вірним Київського Патріархату з боку терористичних і сепаратистських сил у східних областях України.

Національна комісія за будь-яких політичних обставин виступала й виступає проти проявів у будь-якій формі ксенофобії та релігійної нетерпимості, культивуванням ксенофобії та сепаратизму. Ми рішуче засуджуємо злочинну діяльність озброєних сепаратистів, які методами оббріхування, залякування та терору прагнуть розчленувати українське суспільство за політичними, національними чи релігійними поглядами та розшматувати нашу державу.

Український народ багато зробив для утвердження в країні міжнаціональної та міжконфесійної злагоди і не дозволить злочинним силам її знищити.

Закликаємо громадян в усіх регіонах України не піддаватись на злочинну пропаганду та заклики злочинців, не чинити протиправних дій стовно співгромадян іншого етнічного походження чи інших політичних і релігійних поглядів, плекати одну й єдину державу Україну!

Закликаємо представників державної влади України та правоохоронних органів держави до рішучих дій щодо захисту суспільної моралі, конституційного ладу та територіальної цілісності України!

проф. В.В. КОСТИЦЬКИЙ
Голова Національної комісії України з питань захисту суспільної моралі,
доктор юридичних наук