Faina Kaplan: Як побороти корупцію

Я прошу тебе звернуть увагу на цей пост.

Граждани, я б хотіла принести вам благу вість, про то шо в Україну приїхали видающіся економічно-юридично-реформативні уми і вони дуже сподіваються шо од цього буде якась польза з твоєю помощю. Вони вивчали спеціфіку українського юридично-економічного ґрунту. Ну не вивчали, а і так знали, шо там казать, бо ті уми за походженням українці. В кратце, їх епікріз написано нижче. Значить, я б хотіла підготовить тебе до читання цього епікрізу, бо знаючи шо ти нервна і депресивна людина, впевнена, шо ти будеш кричать, шо це все і так ізвєсно, для чого дарма грузить людей. Но я тобі скажу. Да, койшо з цього ізвєсно, но давайте підсумуємо і оформимо на бомагі шо імено ізвєсно, шо неізвєсно і які імено маленькі неважкі і нестресові кроки можна робить щоденно.
В цьому епікризі треба зосередитись на деталях. Токо уважність до деталей і маленькі кроки взад от бєздни спасе нас, нервових і заморених.

Першим ділом цей епікріз розгляда наші забобони.

Забобон #1 (це не дуже поширений забобон у столиці і облцентрах, но в маленьких містах і селах він поширений:
* У теперішній кризі винуваті корумповані чиновники.
(Ми це знаємо, но давайте запишемо, шоб создать целосну картину) Hi. Винуваті ми лічно, бо ми створили умови для корумпованих ненаситних жирних свиней тим шо боялись їх, давали взятку і вклонялися їм.

Забобон #2
* Корупцію подолають виправлені закони і більші тюремні сроки.
Ні, нові закони – це майже напрасний і важкий труд. На написання законів витрачається багато ресурсу і часу, а вони рідко проходять в Раді, бо там підараси. Хай даже той закон приймуть, може оказатись, шо нема ресурсу його внедрять. Якшо ресурс його внедрять є, то його можуть використовувать для виховання опозиційних діячів.

Забобон #3.
* Нада замінить депутатів-кровопивць на болєє лучих депутатів.
Hi. Всі люди однакові. Хороші депутати обовязково стануть уєбанами, ми це вже бачили.

Но шо же робить?

1. Создать новий еквілібріум. Пост-майданне корупціонерство должно сприйматись з такою силою і обідою, шо наче ти перший раз бачиш таке свинство і в тебе од такой наглості встають дибом волоси. Діять відповідно.

2. З олігархами на перших порах доведеться домовлятись, шоб вони крали меньше. Вони не перестануть чинить опір і їх опір сведе на смарку любі зусилля. Тому треба пробувати домовлятись шоб зменьшили апетити.

3. Не переставать збуджувать народ через корупційні факти: “Ти диви яка свинота! Лютуймо.” Наче корупція це шото таке із ряда вон виходяще і ми до неї не звикли.

Більш специфічні шаги:
– Переслідування за корупцію має починатись з постмайданних випадків – високопрофільних, всеохоплюючих, замість зосереджуватись на якомусь лоху з Національного банка, наприклад.

-Громадські організації “Дорожній контроль” тощо – це бальзам і правильний напрямок розвитку, альтернативи їм нема. А вони – прекрасна альтернатива державного регуляторного органу.

– Найважливішим кроком є урізання і усунення можливостей для корупції: наполягання на прозорості рішень державного і підприємницького рівня, заркріплення права власності, урізання регуляторних функцій держави де можливо.

– (моє любиме, но не знаю, чи було таке десь внедрено) Створення альтернатив судам. Конфлікти вирішуються через, наприклад, арбіртаж з головуванням судді у відставці з міжнародною незапятнаною репутацією.

Це я тобі дала вижимки, шоб якось заволодіть твоєю увагою, а ось справжній текст англійською, шо тоже є вказівником напрямків роботи.http://voxukraine.blogspot.com/2014/07/anticorruption.html#more

Джерело