Павел Залевські: В Польщі навіть комуністи не хотіли повернення до совку і Кремля, бо знали що безпека і добробут на Заході

У Харкові відбулася зустріч харківських інтелектуалів з Павлом Залевським, яка зібрала повний зал. Обговорили багато актуальних для України питань. Нижче викладаємо цікаві думки Павла Залевського та активістів під час обговорення.

Держава належить громадянам, а не олігархам і корупціонерам.   П. Залевський

clip_image001

ЄвроСоюз

ПроЄвросоюз поляки навіть не думали на початку реформування країни. Звісно,вступ Польщі до ЄвроСоюзу – це заслуга Бальцеровича, але перш за все цього хотів народ.

Коли до Грузії прийшла війна, Саакашвілі зрозумів, що тільки ЄС є альтернативою до РФ.

Тарас Данько зауважив, що Україна відстояла еволюційний шлях розвитку, але відчуває ізоляцію від Європи. Павел відповів, що країни заходу не хочуть конфлікту з Росією.Берлін хоче підтримати Україну, але не хоче цього конфлікту і це є очевидним протиріччям.

Активісти додають, що Прибалтика, Польща, Чехія, Румунія, Швеція зараз стають на захист України і просять Павла допомогти пропагувати Україну в Німеччині

Угода про асоціацію ЄС з Україною називається на євросленгу “напівчленством”.

 Європа допоможе з реформами

Перша польська реформа було в місцевому самоврядуванні. Головне – адміністрування місцевих податків.

На погляд одного з активістів, еволюційний шлях Польщі не підійде українцям. Більш підійде грузинський сценарій, або ще щось радикальніше

Дехто вважає, що польский досвід простіший, менш бюрократичний, гарний як для країни, так і людей, ніж решта європейських. Але потрібен такий контроль, який поки неможливий в Україні. Потрібна повна зміна чиновницького апарату. В іншому випадку держава не витримає.

Іван Варченко згадує, як ми сприймали Польщу на початку реформ.Комуністи нас залякували шоковою терапією,але результатом в Польщі є втричі багатші люди.

Павел вважає, що польський досвід варто спробувати на окремих територіях.

Ярослав Здоровий каже про аномально низькі зарплати чиновників

Один з активістів наголосив, що потрібно ліквідувати державні інспекції. Пан Залевськи підтримав:очевидно, що це джерело корупції. Всі підтримують ідею Міши Камчатного про необхідність ліквідації контрольних функцій держави.

Активіст наголосив, що потрібна мапа власності міст для розуміння того, хто відповідає за кожне подвір’я в містах.

Цінності

Головне в цінностях ЄС – це можливість впливу громадян на рішення влади всіх рівнів. Передусім йдеться про стандарти, які забезпечать кращий рівень життя. Українці мають собі вибрати їх. Станіслав Ігнатьев спитав Павла про головні інструменти інтеграції Польщі в ЄС. Відповідь: українці мають того хотіти.

clip_image002

Корупція

Українці не мають толерувати корупції. Людина по природі є вільною, і треба змінити комуністичний менталітет.

Найбільшим розчаруванням від помаранчевої революції було, що не змінилася система влади і не побороли корупції. Активісти наголошують, що потрібен окремий орган, що каратиме за корупцію,адже зараз існує замкнене коло.

Медіа і позитивна пропаганда

Анджей Гаєвський, польський журналіст – головна проблема в тому, що захід дивіться на Україну російськимиочима. Україна має мати якісну пропаганду назовні.

Анджей Граєвський наголошує, що головне в Європі – повага дорізних поглядів. Ключем до цього є вільні медіа, які слідкують за руками політиків

 Енергетична незалежність від Росії

Зараз в ЄС є вже проекти щодо енергетичних питань. Таня Луценко пропонує локальні енергетичні союзи як звільнення від залежності від Росії.

clip_image003

Кордон

Європа може допомогти Україні побудувати надійний кордон з Росією, але Україна має більше зробити для захисту свого кордону.

НАТО

Головне для вступу Українидо НАТО, щоб народ України цього хотів. Крім того, необхідна реформа армії.

 Війна

На військову кооперацію з Україною повз НАТО в Європе не погодяться.

Наталя Яковлева з HelpArmy поставила питання: чи буде Європа допомагати укрвійську. Павел відповів, що Європа надає допомогу в бюджет України на реформи, але це не є гроші на армію.

 Проблеми і задачі

Юля Біденко каже, що головна проблема євроінтеграції – це незнання іноземних мов. Юра Кальченко вважає, що треба показувати молоді живі приклади європейського самоврядування. Діма Марінін наголошує на важливості пропаганди європейських цінностей серед українців.

 clip_image004

Політики

Юра Павленко вважає, якщо ми не підемо у владу, то туди придуть нові Януковичі. Таня Луценко каже Павлу, що люди бояться йти у владу, бо їз незрозуміють. Михайло Камчатний наголошує, що в нас є проблеми з входом молодих людей в політику.

Гроші на громадський сектор

Піддубний звернув увагу на те, що з”явилося багато громадських активістів, і вкрай потрібні хоч невеликі гранти.

Електронний уряд

Активісти знову наголошують про необхідність впровадження електронного уряду. На кожній дискусії виникає це питання.