У Харкові реалізовано проект «Від булави до балаклави»

Протягом останнього місяця у Харкові був реалізований проект «Від булави до балаклави», який включав низку цікавих заходів – інтелектуально-мистецька конференція «Від булави до балаклави та виставку «Народна війна».

Це анонс події

26 червня 2014 року у Харківському планетарії імені Ю.О. Гагаріна відбувся інтелектуально-мистецький захід «Від булави до балаклави», на якому свої доповіді представили харківські історики, мовознавці та культурологи, астрофізики та громадські активісти.

Захід почався з відкриття виставки «Народна війна», яка оповідає про історію національно-визвольних змагань за Українську державність 1917–1920-х +років, а також спротив українців окупаційній більшовицькій владі, який тривав до початку 1930-х років, і з метою «упокорення» українського села було здійснено акт геноциду – Голодомор 1932–1933 років. Виставку представив Олександр Гаврилов, який посприяв у купівлі цієї експозиції для харків’ян, а також Віктор Кисіль, який наголосив на важливості донесення цієї інформації до громадськості, в першу чергу, до молоді та студентства.


Відкриття виставки «Народна війна».

Сергій Петров у своїй доповіді наголосив на тому, що населення Слобідської України та Харківщини, зокрема, мають у своїй ментальності «річпосполитську традицію» – концепт європейської свободи, і ця тяглість до свободи є у генах харків’ян, а тому ідеологія «русского мира» тут шансів немає. Культуролог Валерій Романовський звернув свою увагу на пам’ятки культури на Слобідській Україні, зокрема храми, дерев’яні церкви традиційного народного стилю, оборонні лінії (Ізюмська та Українська лінії), а також пам’ятні місця козацької доби на Харківщині.

Директорка Харківської планетарію імені Ю.О. Гагаріна Галина Железняк розглянула питання філософії Григорія Сковороди у контексті поділу світу на макрокосму, мікрокосму, а також любові серця.

Громадський активіст з м. Красного Лиману Віталій Овчаренко, який розповів про історію свого рідного міста, про історичну пам’ять, яка побутує серед жителів Красного Лиману, зокрема, про Голодомор 1932–1933 років.


Інтелектуально-мистецький захід «Від булави до балаклави»

Також у заході брали участь ансамбль стародавньої музики «Хорея козацька», і присутні поринули у чарівний світ середньовічної народної музики. А харківський поет та письменник Сергій Жадан представив публіці свої нові вірші, присвячені війні на сході України, що були написані у квітні – травні цього року.

Виставка «Народна війна» викликала жвавий інтерес серед харків’ян, оскільки на ній представлено малознані сторінки історії України – повстанський рух на селі проти окупаційної політики більшовиків, яка насаджувалась через репресії селянства, конфіскацією майна та розстрілами та засланнями селян до радянських концтаборів. А з 15 по 24 липня харків’яни мали можливість відвідати виставку разом з екскурсією, яку проводив історик Сергій Петров, який також наголошував на актуальності цієї виставки у наш час, коли українці знову постали перед необхідністю боронити свою державність проти російської агресії та окупації.

Під час екскурсії відвідувачі могли дізнатись про перебіг державотворення на українських землях 1917–1920-х років, щокрема про те, як очільники Української Центральної Ради під впливом низки обставин модернзували свою візію щодо України від національно-культурної автономії у складі демократично та федеративної Росії до самостійної Української народної Республіки, про причини гетьманського перевороту 29 квітня 1918 року та досягнення Української Держави Павла Скоропадського, а також про шлях державотворення на Галичині, що відбувався в умовах війни  з Польщею.

Окрема увага присвячена російсько-українській війни 1917–1920 років, внаслідок якої окупація України більшовицької Росією відбувалось у три етапи, попри боротьбу не на життя, а на смерть Армії УНР, яка також боролося проти Добровольчої армії Денікіна та десанту до Причорномор’я військ країн Антанти, а також про репресії та методи розправи з українцями, що чинили росіяни в Україні.

Відповіддю села стали селянські повстання, організовані повстанські загони, а також волинки для знищення більшовицьких партійних діячів та активістів на селі. Ця боротьба тривала до 1932 року, доки радянська влада не вдалася до «упокорення» українського села – Голодомору 1932–1933 років, – що кваліфікується за міжнародними конвенціями як акт геноциду. Лише після винищення цвіту українського селянства тих, хто вижив вдалося силою загнати у колгоспи та радгоспи.

Крім того, виставці присвячена програма «Грані часу» на харківському телеканалі «Фора».

Співорганізаторами проекту «Від булави до балаклави» та виставки «Народна війна» стали ГО «Інформаційний Центр “Майдан Моніторинг”» та ГО «Альтернатива» (смт. Пісочин, Харківський район).

У планах організаторів проекту його продовжити, зокрема, продовжити її експонування у Харкові, а також повезти її до різних куточків Харківщини.

 

Сергій Петров, історик, громадський активіст

About Сергій Петров 248 Articles
історик, аналітик Інформаційного Центру "Майдан Моніторинг" (сайт "Майдан"), громадський активіст, редактор української Вікіпедії