Полтавський Євромайдан вшанував пам’ять Небесної Сотні (фоторепортаж)

За ініціативи ГО “Громадський Майдан Полтавщини” , Полтавського батальйону небайдужих, Єдиного Інформаційного Центру Майдан-Полтава у Полтаві сьогодні пройшла низка заходів по вшануванню пам’яті Небесної Сотні. Шість місяців тому на Євромайдані в Києві відбувся розстріл учасників протестів. 

Заходи по вшануванню героїв розпочалися з молитви за Україну біля полтавської ОДА, де відбувався полтавський Євромайдан.

Фото Ігор Кіянчук
Фото Ігор Кіянчук
Фото Ігор Кіянчук
Фото Ігор Кіянчук

Потім колона рушила через центр міста до Свято-Успенського кафедрального собору. Люди тримали плакати з портретами загиблих і скандували “Слава Україні!”, “Героям слава” та інші гасла.

Фото Ігор Кіянчук
Фото Ігор Кіянчук
SAMSUNG CSC
Фото Ігор Кіянчук

Панахиду за загиблими у Свято-Успенському кафедральному соборі, де до учасників пам’ятної ходи приєднався голова Полтавської обласної ради Петро Ворона,  відслужив Архієпископ Полтавський і Кременчуцький Владика Федір.  Після панахиди люди повернулися до майдану навпроти Полтавської ОДА і взяли участь у флеш-мобі з запалювання тисячі лампадок, викладених у формі Тризуба.

Фото Ігор Кіянчук
Фото Ігор Кіянчук
Активісти ГО “Громадський майдан Полтавщини”- організатори флеш-мобу. Фото Ігор Кіянчук
Тризуб з тисячі запалених лампадок з висоти 6-го поверху Полтавської ОДА. Фото Ігор Кіянчук

Посадовці Полтавської ОДА, в тому числі ті, хто отримав посади завдяки героїзму загиблих пів року тому, заходи проігнорували. І це дуже поганий знак. Для них, а не для людей.

Під час заходів люди акцентували увагу на те, що досі не відомо хто віддавав наказ стріляти. Відповідно, винні у розстрілі сотні людей досі не покарані. Не відбуваються реформи міліції, судів, прокуратури. Так, можна зрозуміти, що влада в першу чергу переймається військовими подіями в зоні АТО. Але це ніяким чином не виправдовує відсутність реформ у цих сферах. Навіть навпаки. Військові дії, неймовірний злет патріотизму, нинішній високий рівень самоорганізації українців складають чи не найкраще підгрунтя для якнайшвидшого проведення системних реформ. Втрачати таку можливість є злочином перед громадянами України і перед Небесною Сотнею.

Ігор Кіянчук

 

 

 

About Ігор Кіянчук 217 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан