DOCUDAYS UA розпочався в Криму

7 жовтня в Криму розпочалися покази 9-го сезону фестивальної програми Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA. Почався фестиваль без традиційної прес-конференції, без яскравих афіш і урочистих промов. Але бажаючих прийняти участь багато – школи, виши, Будинки культури, бібліотеки.
Отже, перший тиждень завершився і можна підвести перші підсумки.
7-го жовтня першими глядачами фестивальної програми стали студенти Кримського факультету Київського національного університету культури і мистецтв. Майбутні театралі і естрадні режисери дивилися і обговорювали фільми «Полум’яні голоси» реж. Ноа Левіна і «Кіноплівка» реж. Джона Блуена в кіномедіацентрі КРП «Кіновідеопрокат».docukrym
8, 9 і 10-го жовтня покази проводилися в Кримському федеральному університеті на філософському факультеті для майбутніх культурологів, політологів і релігіознавців. Вони передивилися фільми «Йоанна» реж. А.Копач, «Життя в раю – нелегали по сусідству» реж. Р.Вітала, «Кафе “Вояж”» реж. Р.Бондарчука і «Полум’яні голоси» реж. Ноа Левіна. Фільми сподобалися, обговорювали активно, висловлювали свої думки щодо проблеми мігрантів – ця тема дуже болюча для широкого кола студентів. В фільм Романа Бондарчука надихнув на роздуми про внутрішній світ людини, про цінності людського буття. «Життя в раю» сподобалося, але, як сказали студенти, фільм дуже довгий, і це ламає динаміку розкриття сюжету. Але найбільш жваву дискусію викликав фільм «Йоанна». Студенти були вражені мужністю жінки, і відзначили, що, незважаючи на те, що героїня мала померти, фільм дуже позитивний.
10-го жовтня був ще один показ в Кримському федеральному університеті на факультеті журналістики. Дивилися фільм «Останній лімузин» реж. Дарії Хльосткіной. Обговорення було дуже активним, бо фільм сподобався.
10 жовтня в кіномедіацентрі КРП «Кіновідеопрокат» фільм «Йоанна» передивлялися майбутні режисери кіно і телебачення Кримського відділення Київського національного університету культури і мистецтв. Після обговорення вони отримали також завдання – підготувати рецензію на фільм з точки зору режисера.
В рамках фестивалю, 10 и 11 жовтня в кіномедіацентрі КРП «Кіновідеопрокат» в Сімферополі проводився семінар-тренінг «Методи обговорення документальних фільмів в кіноклубі з правової кінопросвіти» для вчителів, бібліотекарів, методистів Будинків культури із Ялти, Бахчисарая, Армянську, Сак, Сімферополя, Совєтського, Красногвардійського, Ніжньогірського, Бахчисарайського, Джанкойського, Первомайського, Сімферопольського, Красноперекопського районів ( 37 учасників). Два дні дуже плідної роботи – теорія і практика з методів обговорення фільмів: як кінематографічних творів і з позиції правових проблем. На семінарі апробували сценарій до фільму «Абетка» – всім дуже сподобалася робота на фільмом і сам фільм. А потім дивилися фільм «Ліза, ходи додому!» реж. О. Бурої і в міні-групах створювали проекти обговорювання фільму – з старшокласниками, з батьками. Фільм вразив всіх настільки, що всі обрали його для показу в своїх школах, бібліотеках, Будинках культури. А побачили и почули учасники семінару багато в фільми. І в один голос підсумували, що дівчинка ця, Ліза, не знайде собі ані домівки, ані сім’ї на цьому світі. Що вона вже готова до суїциду. Отже, всі побачили, як важливо проводити такі перегляди і обговорення, які можуть допомогти дитині, врятувати і душу, і життя. Поїхали з семінару з наробками щодо створення сценаріїв обговорення фільмів, з новими знаннями і озброєні методикою з формування критичного мислення. Зараз чекаю на заявки про створення кіноклубів, бо бажання таке почула від учасників.
Отже перший тиждень – 193 глядача. А ще були покази в школах, звіти прийдуть пізніше.