Хто насправді керує в Києві?

Часто на місцевих  виборах талановиті піарники виводять в першу трійку справді тупого кандидата, мотивуючи тим, що він «господарник».

За останні кілька років в голові простого населення вибудувався цілком зрозумілий стереотип: тупий – без вищої освіти – без освіти працюють столярами, кербудами, сільськими головами – працює з технікою, землею, людьми – господарський. Подібний стереотип спрацював і для новообраного мера Києва Віталія Кличка, тільки «тупий» Кличко не від природи, а від серйозних травм голови, і в своєму житті Кличко не керував навіть сільрадою. Очевидно, що місто зі складною інфраструктурою, величезною кількістю комунальних проблем, обплутане, як павутиною, корупційними схемами, не підкоритися Кличку з тієї лише причини, що Кличко нічого не зрозуміє. Виникає логічне запитання, а хто насправді управляє Києвом?

«Наглядати» за Київрадою  явно не буде Олексій Рєзніков, незважаючи на те, щто саме його було  обрано  секретарем міської ради.  Мабуть,  він лише буде формально доносити до депутатів «вірні» рішення і контролювати дерибан земельних ділянок.

Головний тіньовий мер Києва – Ігор Ніконов. Пан Ніконов має міцні зв’язки з Сергієм Льовочкіним. Один з найбільших будівельних магнатів Києва. Мав відношення до таких проектів як, БЦ «Домінант» на Бессарабці, розважальний комплекс Аrena Еntertainment і ТРЦ Arena City, ТРК Ocean Plaza.

Він дружить з Кличком більше 20 років. Крім цього Никонов піклуватиметься  про те, щоб він і решта «рішал» якісно відпочивали: біля воріт його заміського клубу «Маячок» неодноразово помічали авто і Кличка, і Льовочкіна і багатьох інших небезвідомих політиків.

Ще один «мер Києва» – Вадим Столар. Саме він сьогодні є «найвирішальнішою» людиною в Київраді. Бізнесмен і політик, що мав безпосереднє відношення до скандального ТОВ “Еліта-центр”, але завдяки зв’язкам в тодішньому керівництві МВС і ГПУ у справі про аферу не фігурував навіть у якості підозрюваного.

Столар – особистий ворог російського мільярдера Володимира Антонова (якого влада Литви звинувачує у викраденні сотень мільйонів доларів).  За словами Антонова , Столар фактично експропріював з «Конверсбанку» гроші, що належали Антонову.

Після серйозних політичних торгів Столар взяв під контроль основну частину депутатів-самовисуванців. На початковому етапі роботи оновленого Київради, він намагався створити окрему комісію з питань модернізації та інвестицій, за якою мало йти окреме фінансування з бюджету, проте йому це не вдалося. Втім, незабаром Вадим Михайлович став першим заступником, “найжирнішої” комісії міської ради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Це наблизило його до безпосереднього контролю фінансових потоків Києва. Його соратником і близьким другом є відомий журналіст Дмитро Гордон, який став секретарем іншої ключової комісії Київради – з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.

Від імені Президента контролювати молоду команду буде Ігор Никоненко. Він – армійський товариш і давній комерційний  партнер Петра Порошенко. Він був головним куратором  від  Порошенка на виборах в київські органи влади. Володіє інвестиційним фондом – ЗНКІФ “ВІК”. Навпіл з фондом Порошенко фонд володіє Пісківським заводом скловиробів, який розташований в смт.  Пісківка Київської області. У 2008 році він був обраний депутатом Київради від Блоку Черновецького, з часом став головою фракції “Ініціатива”. Кононенко знає всі входи і виходи в лабіринтах київської влади, а тепер ще має в покровителях президента.

І звичайно, куди без родичів, принаймні по духу. Ще одним «рішалом» в Києві стане Артур Палатний, кум Віталія Кличка. Який, до слова сказати, значно  втратив колишній вплив. Тим не менше, йому вдалося пролобіювати Сергія Морозюка на посаду керівника  прокуратури Голосіївського району міста Києва.

Виходячи з усього, наведеного вище, Віталій Кличко представляється хлопчиськом років 10, якому в спадок дісталася фабрика. Він як заворожений дивиться на механізми, стрічки, котли, все яскраво, рухається, все – йому належить. Тільки змінити хід хоча б одного з механізмів хлопчик не може – він дивиться, радіє, але руками чіпати нічого не можна.

Після екскурсії, як зразкова дитина він отримує свій приз і відправляється робити уроки.

А якщо серйозно, справа і не в тому, що Кличко стане багатшим за час свого мерства. Адже виправдовуватися за всі катастрофи і дірки в бюджеті, в кінці кінців, доведеться саме йому. По справжньому лякає, що правити Києвом будуть люди, про яких ніхто не знає і які нізащо ніколи не дадуть відповідь…

Олесь Білий