Рефат Чубаров зустрівся з украінською діаспорою в Парижі

У жовтны 2014 року голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров взяв участь у 195-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО. Підчас сесії було приділено увагу становищу Криму, окупованого Росією. Моніторинг з боку ЮНЕСКО ситуації в АР Крим підтвердив територіальну цілісність України. Також лідер кримських татар зустрівся з українською діаспорою в Парижі. Дискусія висвітлила причини депортації татар із півострова, а також етапи їх повернення на історичну батьківщину. Батькам Рефата Чубарова було дозволено переїхати на півострів з Казахстану в 1968 році, оселившись в Новопавлівці Червоноперекопського району. Загалом, тоді близько триста п’ятидесяти кримськотатарським родинам було дозволено повернутись в Крим із заслання.

Голова Меджлісу зазначив : « Кримські татари і українці відносяться сьогодні владою Путіна до групи ризику. Особисто я ставлюся до отримання російського громадянства, як до німецького аусвайсу. Зокрема, з 18 березня до 18 квітня населення Криму, що не хотіло отримувати російські паспорти, мусило написати заяву. Але ж за законами України, якщо людина не вийшла з українського громадянства добровільно, вона залишається громадянином України.»

Чубаров, якому наразі заборонено в’їзд до Криму, як на територію Росії, перебуває в Києві з 5 липня. Політик розповів про перебіг подій на півострові, зокрема, про зрив сесії ВР АР Крим 26 лютого 2014 кримськими татарами і референдум 16 березня. «Росія, котра вже інвестувала в Сочі п’ятдесят міліардів доларів, навряд чи готова вкласти гроші в інфраструктуру Криму. Вона розглядає його виключно, як військовий плацдарм»,- зазначив політик. На його думку, радянське керівництво застосовувало в радянський період специфічну політику заселення півострова, оселяючи у стратегічних районах: Алушті, Ялті, Судаку російське населення. Згодом саме воно зіграло сумну роль, виступаючи за приєднання до країни-агресора. В період анексії спостерігається, на думку голови Меджлісу, «вибіркове заселення Криму співпрацівниками ГРУ і ФСБ». Не дивлячись на зовнішній тиск, росіянам не вдасться остаточно дезорганізувати кримських татар, вважає політик. «Адже цей народ доволі швидко інтегрує в себе нових людей, бо має досвід боротьби з радянською системою. Він може стати новим лідером тюркського світу. Хоча Москва прагне переформатувати Меджліс і знайти людей, на котрих можна спиратися, але ж їй це не вдасться. Крим повернеться в Україну. Інакше треба було б побудувати нову світову систему. Вирішення цієї проблеми є завданням Європи. Ми разом здолаємо агресію»,- підкреслив Чубаров.

 

Записала Марія Романова