Новини інформвійни. Російські супутники задарма в українській провінції

Під час зайнять в Школі Інформаційної Безпеки, яку проводить ІЦ «Майдан Моніторинг» з партнерами в різних містах України, переважно на сході, північному сході і півдні, мешканці Харківської та Донецької області розповіли про цікаві факти з недавнього минулого, які свідчать про те, як готувалася інформаційна війна проти України.

З початку літа 2012 року по селах і малих містах в цих областях почали їздити ввічливі молоді люди і пропонувати власникам приватних будинків, переважно літнім людям, безкоштовно встановлювати тарілки для прийому супутнікового телебачення. Люди радо погоджувалися і на задавали питань, хто і навіщо це робить. При встановленні тарілок демонтувалися теле- і радіо антени з дахів будинків. Декодери для прийому супутникового сигналу встановлювалися суто на російські телеканали.

Таким чином люди повністю відрізалися від українського ефіру. Так це працює і досі. За два роки ніхто не приходив в ці будинки і не просив оплати за послуги.

В нас є такі свідчення з Вовчанського і Двурічанського районів Харківської області та Костянтинівського району Донецької області. В кількох селах такі явища носили масовий характер. І досі до власників цих будинків ходять сусіди дивитися російські канали.

В нас нема даних про те, хто саме ставив ці тарілки.

Якщо вам відомо про такі факти пишіть на monitor@maidan.org.ua

Наталія Зубар, ІЦ «Майдан Моніторинг»

About Nataliya Zubar 2351 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair