Ali Tatar-zade: Що робити з Кримом?

Що треба зробити по кримському напряму в цьому році на рівні держави Україна. Мої пропозиції.
1. Схвалити закони про перейменування в АРК і Севастополі населенних пунктів, портів, транспортних станцій – повернення їм історичних назв. Це буде на 50% кримтатарські назви, близько 30% – неперекладаємі назви (настільки вони давні, що мови давно зникли, залишились тільки пам’ятки), а далі німецькі, вірменські, грецькі, єврейські, болгарські, італійські, французькі, а також з кілька десятків українських і російських (вони теж перейменовані сталінцями).
2. Виокремити невелику частину Херсонщини та офіційно приєднати її до АРК. Розмістити там адміністрацію, бюрократичний апарат і штаб-квартири кримських організацій, філії вишів. Важливість існування такого апарату покаже час. Але необхідність вже показує дипломатія – хтось має говорити зі світом від імені Криму. Теріторію обирати згідно з настроями населення Херсонщини, бажано там, де велика концентрація кримських татар і інших вихідців з Криму.
3. Підготувати та оприлюднити економічну, політичну та адміністративну реформу для Криму – “план маршала” після його повернення. На мій погляд, Крим в майбутньому слід поділити на три частини:
а) Севастополь (Ахтияр) в сильно урізаних кордонах (власне, місто) – порто-франко під міжнародною окупацією,
б) ЮБК – “Курорт Таврида” з відповідним напрямом розвитку,
с) Девлєт Кирим – національна автономія з титульною кримською мовою (мова кримтатар, караїмів, кримчаків, а також урумів Приазов’я), атрибутикою (емблеми, назви органів влади), політичним устроєм (одна палата – курултай кримського народу, друга – політичні партії)
4. Надання кримськотатарському, караїмському і кримчацькому етносам, а також колишнім кримським грекам (урумам і румеям Приазов’я) статусу історичних корінних народів України.
5. Створити єдиний центр питань з постачання Криму світлом, газом, водою, транспортом, продуктами, вантажами, фінансовими операціями (ще щось вписати) і добитись його легальної дії на півострові, байдуже в якому статусі – та хоч від ООН. За півроку існування, якщо поставити на його чолі відому в Криму людину, це стане тіньовим центром впливу на самому півострові.
6. Створити єдиний реєстр громадян України – колишніх та теперишніх мешканців Криму, з градацією за ступінню лояльності на кілька категорій, з можливістю переходу з одної категорії до іншої. Відповідно до категорії, вести справи держави Україна з таким громадянином.
7. Розпочати трансляцію радіомовлення та телебачення на Кримський півострів – цілодобову, за участі кримських емігрантів.
8. Підготувати закон про повернення дореволюційного майна власникам з Європи і Америки та їх нащадкам, на базі європейського досвіду реституції. Залучати зацікавлених претендентів на власність до процесів скорішого визволення Криму.
9. Включити Крим в гуманітарний простір України: історію та культуру півострову – як невід’ємну частину дисциплин з відповідних напрямів. Історію Кримського ханства – особливою строкою в історії державних утворень України.