Джордж Сорос: Нова політика для порятунку України

Санкції, накладені на Росію з боку США та Європи через інтервенцію в Україну запрацювали набагато швидше і завдали набагато більшої шкоди для російської економіки, ніж хто-небудь міг очікувати. Санкції заперечували російським банкам і компаніям доступ до міжнародних ринків капіталу. Збільшення темпів економічного спаду було в значній мірі через зниження цін на нафту, без чого санкції були б набагато менш ефективні. Росія потребує ціни на нафту близько $ 100 за барель, щоб збалансувати свій бюджет. (В даний час близько 55 $ за барель. ) Поєднання низьких цін на нафту і санкцій штовхнули Росію у фінансову кризу, яку за деякими оцінками, вже порівнянють з кризою у 1998 році.
      У 1998, в Росії, в кінцевому підсумку, закінчуються тверді валютні резерви і, як наслідок, дефолт за своїми боргами, який викликає занепокоєння у світовій фінансовій системі. Тоді рубль знизився більш ніж на 50 відсотків, темпи інфляції прискорилися, і процентні ставки зросли до рівнів, які штовхали російську економіку в рецесію. Великою перевагою Росії вже сьогодні у порівнянні з 1998 р, є те що вона все ще має значні резерви в іноземній валюті. Це дозволило ЦБ РФ затримати на 30 відсотків знецінення рубля, витративши близько $ 100 млрд. і організувавши валютну своп-лінію на суму $ 24 млрд. з Народним банком Китаю. Але тільки близько $ 200 млрд з решти запасів є ліквідними і криза все ще перебуває на ранній стадії.
На додаток – продовження втечі капіталу з країни, більше $ 120 млрд зовнішнього боргу, що підлягають погашенню в 2015 році. Хоча, на відміну від 1998 року, більша частина російського боргу знаходиться в приватному секторі, не дивно було б, якби ця криза закінчиться в дефолтом Росії. Це було б більше, ніж США і європейська влада розраховували. Перебуваючи на піку світового дефляційного тиску, який особливо гостро стоїть в зоні євро і зростання військових конфліктів, таких як з ISIS, російський дефолт може призвести до значних проблем у світовій фінансовій системі, з Єврозона є особливо уразливою щодо цього.
Тому існує гостра необхідність у переорієнтації поточної політики Європейського Союзу щодо Росії та України. Я доводив, ідею двостороннього підходу, який врівноважує санкції проти Росії за сприяння для України в більшій мірі. Цю змінц балансу необхідно проводити в першому кварталі 2015 року з причин, які написані нище.
Всі наслідки допомоги Україні буде позитивними. При допомозі України в захисті її територіальної цілісності, Європа побічно також захищала б і себе. Крім того, надання фінансової допомоги Україні сприятиме стабілізації економіки і побічно також забезпечить таке необхідне для європейської економіки стимулювання експорту та інвестицій в Україну. Сподіваюся, проблеми Росії та прогрес України переконають президента Володимира Путіна відмовитися від спроб дестабілізувати Україну, через невдачу.
На жаль, ні європейська громадськість, ні керівництво, схоже, не думала так. Європа, здається, не знає того, наскільки небезпечно, бути поблизу військового нападу з боку Росії і продовжує здійснювати підприємницьку діяльність, як зазвичай. Це відноситься і до України, як і до інших країн, які потребують фінансової допомоги, і навіть не так, як має це важливе значення для стабільності євро, типу Греції чи Ірландії.
За чинним сприйняття, Україна страждає від більш-менш класичної кризи платіжного балансу, що перетворився на зростання державного боргу та розвитку банківської кризи. Існують міжнародні фінансові інститути, присвячені допомозі країнам у боротьбі з такими кризами, але вони не дуже добре підходять для боротьби з політичними аспектами в Україні . Для того, щоб допомогти українській економіці, Європейський союз розпочав підготовку Угоди про асоціацію з Україною в 2007 році і закінчив його в 2012 році, коли йому довелося мати справу з урядом Віктора Януковича. ЄС розробив детальний план, що показує, які кроки українського уряду доведеться зробити, перш ніж він буде надавати допомогу. Україна зазнала революційних перетворення з того часу. Дорожня карта повинна бути відповідним чином скореговані, але громіздкі бюрократичні процеси Європейській комісії тормозять цей процес.
    Відповідно, проблеми України можна подати так:
  • Україна потребує міжнародної допомоги, тому що країна пережила потрясіння, які продукуються фінансовою кризою. Потрясіння, є тимчасовими; коли Україна оговтається від потрясінь вона повинна бути в змозі погасити свою заборгованість. Це пояснює те, чому МВФ було доручено надання фінансової допомоги Україні.
  • Оскільки Україна ще не є членом ЄС, європейські інститути (наприклад, Європейська комісія та Європейський центральний банк) грають тільки другорядну роль в наданні фінансової допомоги. МВФ лише за можливість уникнути ускладнень, пов’язаних з контролем збоку  ЄС, Європейського центрального банку та МВФ, так як це було під час боротьби з кризою у Греції . Цей новий механізм також пояснює, чому під керівництвом МВФ  пакет був прогнозований на надмірно оптимістичній ноті і чому внесок МВФ у розмірі близько $ 17 млрд готівкою в Україні є більшим, ніж близько  $ 10 млрд різних зобов’язань, які надали ЄС, і ще менше  від США.
  • Оскільки з попередніх програм МВФ практика роботи з Україною була поганою, офіційні кредитори наполягали, що Україна повинна отримати допомогу тільки в якості нагороди за явне свідчення глибокої структурної реформи, а не як стимул для проведення цих реформ.
  • Успішний опір попередньому уряду Януковича на Майдані, а потім і Росії, анексія Криму і встановлення сепаратистських анклавів у Східній Україні є другорядними подіями. Ці події розглядаються як просто тимчасові прояви зовнішніх шоків.
Ця тенденція повинна бути змінена. Народження нової України та Російська агресія не тільки тимчасові потрясіня, але історичні події. Замість того, щоб постати перед залишками вмираючого Радянського Союзу, Європейський союз стикається з Росією, що відроджується , яка перетворилася з стратегічного партнера в стратегічному суперника. Щоб замінити комунізм, президент Путін розробив націоналістичну ідеологію, засновану на шовінізмі, соціальному консерватизмі , і релігійній вірі – передової ідеї слов’янської раси, гомофобії і Святої Русі, як “Третього Риму”. Він сказав, що називає англо-саксонської світове панування, як ворога Росії, і решті частини світу. Путін виправив свої помилки у своїй війні з Грузією в 2008 році. Росія виграла цю війну у військовій складовій, але була менш успішною в її пропагандистській частині. Путін розробив повністю нову стратегію, яка спирається в основному на використанні спецназу і інформаційної війни.
Амбіції Путіна відтворити Російську імперію ненавмисно допомогли привести в буття нову Україну, який відмінна від Росії і прагне стати протилежністю старої України з притаманною їй корупцією та неефективним урядом. Новій Україні на чолі з елітою громадянського суспільства: молодих людей , багато з яких навчалися за кордоном і відмовився вступати в уряд або бізнес після повернення на батьківщину, тому що вони знайшли у цих сферех багато брудо. Багато з них знайшли своє місце в академічних інститутах, аналітичних центрах та неурядових організаціях. Широкого поширення набрав волонтерський рух, він набрав такого безпрецедентного масштабу і сили, невидимої в інших країнах, що допоміг Україні вистояти проти російської агресії. Ці люди були готові ризикувати своїм життям на Майдані заради кращого майбутнього, і зараз вони повні рішучості не повторювати помилок минулого, в тому числі і політичної боротьби, яка підірвала помаранчеву революцію. Політично незаангажоване громадянське суспільство є кращою гарантією проти повернення старої України: активісти повернуться на Майдан, якщо політики повернуться до різних видів дрібної політичної боротьби і корупції, яка зруйнувала стару Україну.
Реформатори в новій українській владі виступають за радикальну, подібну “Великому вибуху”, програму реформ, яка призначена мати сильний ефект в країні. Ця програма спрямована на знмщення корупції, скорочення бюрократії, скорочення оплати державним службовцям та знищення Нафтогазу, як газового монополіста, який залишається головним джерелом корупції  та дефіциту бюджету в Україні.
Але стара Україна ще не є повністю мертвою. Він продовжує жити в цивільній службі і судовій владі, залишаєтьсяприсутня в приватних (олігархічних і клептократичних) секторіах економіки. Як державні службовці будуть працювати на малу зарплату, якщо вони не зможуть використовувати своє становище, як ліцензію на вимагання хабара? І як бізнес- сектор, що виріс та жив на корупції і відкатах буде виконувати свої функції без цієї “допомоги”? Ці ретроградні елементи є в замкненому колі в битві з реформаторами.
Новий уряд стикається з важкими завданнями – потрібне радикальне скорочення чисельності державних службовців та підвищення їхньої заробітної плати. Прихильникам радикального пакету реформ було б можливо і бажано зменшити міністерствам частину їх поточного розміру, за умови, що населення взагалі не піддасться значним скороченням в їхньому житті. Багато перешкод для ведення бізнесу будуть видалені, але це зажадає істотної фінансової та технічної підтримки з боку ЄС . Без допомоги, ” великий вибух ” від радикальних реформ, які потрібні України не може домогтися успіху.
Величина європейської допомоги та реформування нової України є взаємно самозміцніючими. Досі європейці не тримали Україну на короткому повідку і уряд Арсеня Яценюка не зважився на радикальні структурні реформи. Екс-міністр економіки, Павло Шеремета, радикальний реформатор, запропонував зменшити розмір свого міністерства від 1200 до 300, але зустрів такий опір від бюрократичного апарату уряду, що він пішов у відставку. Не було зроблено ніяких подальших спроби адміністративної реформи, але громадськість вимагали цього.
Тобто це те, де європейська влада може відігравати вирішальну роль. Пропонуючи фінансову і технічну допомогу з проведення реформ, вони можуть впливати на уряди України стимулюючи їх провести радикальні реформи і дати їм шанс на успіх. На жаль, європейській владі перешкоджає бюджетні правила, які обмежують ЄС та його держави – ​​члени. Ось чому більша частина міжнародних зусиль пішли в напрямку санкцій проти Росії, і фінансова допомога Україні була зведена до мінімуму.
Для того, щоб змістити акценти на надання допомоги Україні, переговори повинні бути переміщені з бюрократичного на політичний рівень. Європейські фінансові бюрократії важко зібрати навіть 15 мільярдів доларів, що МВФ вважає абсолютним мінімумом . Так, як є, Європейський Союз міг би знайти тільки 2 млрд € в своїй програмі макрофінансової допомоги, але ще окремі держави – ​​члени не хочуть безпосередньо брати участь в надані допомоги Україні. Це те, що призвело Україну перейти на тимчасовий бюджет 30 грудня 2015 року, який включає в себе лише нереальні прогнози бюджетних надходжень і видатки охоплюють лише невелике коло реформ.
Європейські політичні лідери повинні зважати на велику кредитоспроможність самого ЄС і знайти інші нестандартні джерела, щоб мати можливість запропонувати Україні велику фінансову допомогу, ніж та, яка в даний час розглядається. Це дозволить українському уряду провести радикальні реформи . Я визначив кілька таких джерел, а саме:
  1. Допомога платіжному балансу країни (використовується для Угорщини та Румунії) має невикористані кошти в розмірі 47,5 млрд. дол. і Європейський механізм фінансової стабільності (використовується для Португалії та Ірландії ) має близько 15,8 млрд. дол. невикористаних коштів . Обидва механізми в даний час обмежуються країнами – членами ЄС, але можуть бути використані для підтримки України, змінивши свої відповідні правила кваліфікованою більшістю за пропозицією Європейської комісії. Крім того, Комісія могла б використовувати і розширювати фонд макрофінансової допомоги  яка вже була використана в Україні. Існує насправді технічні можливості для цього і президент Європейської комісії Жан -Клод Юнкер повинен запропонувати їх використати, як тільки український уряд представить переконливий набір пріоритетних напрямків для реформування.
  2. Великі залучення коштів з Європейського Союзу дозволить МВФ збільшити обсяги кредитування України на 13 мільярдів доларів і перетворити існуючий договір стенд- бай в більш довгострокові програми фонду розширеного кредитування. Це дозволить довести сумарний розмір програми МВФ до п’ятнадцяти.
  3. Проектні облігації Європейського інвестиційного банку можуть дати 10 млрд € або більше. Ці кошти будуть використані для підключення України в єдиний ринку газу в Європі і розбити Нафтогаз – газового монополіста України . Ці зміни дозволили б значно підвищити ефективність використання енергії в Україні і мають дуже високу віддачу від інвестицій. Це допоможе створити єдиний європейського ринку газу і зменшити не тільки в Україні, але і залежність Європи від російського газу. Розпад Нафтогазу має бути ключовим в центральних планах реформування України .
  4. Довгострокове фінансування від Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку для реструктуризації банківського сектора. Це маже дати близько $ 5 млрд. Віденськаініціатива 2009 для країн Східної Європи, які виявилися досить успішними в обмеженні відтоку капіталу і стабілізації банківської системи, повинна бути поширена і на Україні. Основи для такого розширення вже закладені на першому засіданні українського фінансового форуму в червні 2014 року.
  5. Реструктуризація суверенного боргу України повинні звільнити понад $ 4 млрд дефіцитних валютних резервів. Україна має майже $ 8 мільярдів в суверенного боргу  в приватних облігацій протягом найближчих трьох років. Замість того, щоб роботи дефолт державного боргу, який матиме катастрофічні наслідки, Україна повинна домовитися з держателями облігацій на добровільній основі, ринковим валютним для нових довгострокових боргових інструментів. Для того, щоб обмін був успішним, частина нової фінансової допомоги повинна бути використана для підвищення кредитної якості для нових боргових інструментів. Це може звільнити хоча б у два рази більше іноземної валюти протягом наступних трьох років.
     Можливо, не всі ці джерела можуть бути мобілізовані в повному обсязі, але там, де є політична воля, є спосіб це зробити. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка виявилася європейським лідером у примиренні стосунків Росії та України, тримає цю можливість. Додаткові джерела фінансування, які наведені вище має бути достатньо, щоб сформувати новий фінансовий пакет у розмірі 50 мільярдів доларів або більше. Зайве говорити, що МВФ буде залишатися лідером фактичних виплат, так що не буде ніякої втрати контролю над фінансовою ситуацією. Україна має будуватися на радикальних реформах, а не перебувати на межі банкрутства, тоді вона має шанс перетворитися на землю обітовану, що дозволило б залучити приватні інвестиції.
Європа повинна прокинутися і усвідомити, що вона знаходиться під атакою з боку Росії. Допомога Україні також слід розглядати як витрати на оборону, прийнятиими в країнах ЄС. Таким чином, розгляд суми допомоги стане на другий план. Якщо міжнародна влада не придумала програму допомоги реформ у відповідь на агресію проти України, нової України, швидше за все, не вийде, Це було б непоправною втратою для ЄС.
Санкції відносно Росії повинна бути збережені, поки президент Путін не перестане дестабілізувати ситуацію в Україні та не надає переконливих доказів його готовності дотримуватися загальноприйнятих правил поведінки. Фінансова криза в Росії та жертви російських військ в Україні зробили президента Путін політично вразливим. Український уряд недавно кинув йому виклик, відмовившись від власних зобов’язань у бік сепаратистських анклавів у Східній Україні, відповідно Мінських угоди про припинення вогню, на тій підставі, що Росія не дотримувалася угоди з моменту її підписання. Після виклику України, Путін відразу ж здався і ввів режим припинення вогню на війська, які знаходяться під його безпосереднім командуванням. Можна очікувати, що війська будуть виведені з території України та припинення вогню буде повністю реалізована в найближчому майбутньому. Було б шкода, щоб санкції закінчилася передчасно, коли вони так вже так близькі до успіху .
Але важливо, що в квітні 2015 року Україна повинна зайнятися втіленям радикальної програми реформ, яка має реальний шанс на успіх. В іншому випадку , президент Путін може переконливо довести, що проблеми Росії пов’язані з ворожістю з боку західних держав. Навіть якщо він відійшов від влади, цілком ймовірний прихід ще більш безкомпромісного російського лідера, як Ігор Сечин.
З іншого боку, якщо Європа виявилися на висоті і допоможе Україні не тільки захистити себе, але, стати землею обітованою, Путін не зможе звинуватити у проблемах Росії західні держави. Він буде явно в програші, і він буде змушений змінити курс, або спробувати залишитися при владі через жорстокі репресії, залякавши людей до покори. Якщо він відійде від влади, економічний і політичний реформатор, швидше за все, буде його наступником. У кожному разі, Росія Путіна перестане бути сильною загрозою для Європи. Допомагаючи Україна, Європа зможе повернути цінності і принципи, на яких Європейський союз був заснований . Ось чому я стверджую так пристрасно, що Європа повинна пройти зміни в серці . Зараз час, щоб зробити це. Рада МВФ планує винести доленосне рішення по Україні 18 січня.
Переклад Ігоря Білика