Євген Шаповалов: Гібридна війна – що це таке?

Кажуть, що цю нашу «гібридну війну» придумав Путін. Але це далеко не так. Він справно копіює тільки те, що вже було в історії Росії.

Самий близький до нас приклад «гібриду» був створений саме Росією і саме на Україні, тільки сто років тому. Згадаємо історію.

В 1918 році Ленін явно побачив і усвідомив, що Україна впевнено віддаляється від Росії. Була створена УНР і її визнав світ. Як перешкодити цьому? Здавалося це неможливе. Але Ленін дуже «любив» Україну і не хотів її відпускати. Росія без України – ніщо. Це розуміли всі Московські царі, – знав це і Володимир Ілліч.

В Курську (!) Ленін створив з нестійких і заангажованих кремлем українців-перевертнів «український комуністичний уряд» . Це було просто зробити, тому, що Курськ був російською територією. Він придав тому урядові кілька тисяч червоноармійців-росіян.

Ось ті кавзі-українці за наказом Леніна разом з регулярною російською армією й пішли війною на Київ. УНР надіслала Росії листа і вимагала припинити окупацію своїх земель. Але російський нарком закордонних справ Чичерін (навіть не Ленін) відповів, що ніякого вторгнення Росія в Україну не здійснює, а воює з Києвом Український Радянський уряд.

Точно така ситуація в сьогоднішній Україні… Тільки замість Курська – Донбас, замість «українського уряду» маріонеткові – ДНР і ЛНР, які Росія створила прямо на території України. Як і тоді, до російських інтервентів сьогодні примкнула вся місцева нечисть. А Росія, як і тоді, веде наступ своїм регулярними військом, озброєним потужною сучасною воєнною технікою.

Але часи змінилися, світова спільнота вже не та, вона вже научена Другою світовою, холодною війною, Берлінською стіною… Україна все переборе.

Євген Шаповалов
Товариство Олекси Тихого
Дружківка, Донеччина