Бюрократія, або…

Батальйон особливого призначення «Харків-1» не має можливості оперативно виїхати в зону АТО без особливого дозволу з Києва.

17 лютого 2015 року «Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» звернувся до ГУМВС України в Харківській області з проханням про відрядження 6 співробітників БПСМОП «Харків-1» для супроводження співробітників організації та забезпечення безпеки проведення заходів в рамках «Української миротворчої школи» у містах Краматорськ та Дружківка.

Звернення було розглянуте і командуванню батальйону 18 лютого 2015 року було наказано підготувати необхідні документи на відрядження. Ці документи були підготовлені і подані. Однак, при розгляді тих документів пильна співробітниця ГУМВС України в Харківській області за допомоги лінійки виявила, що поля на підготовлених документах не відповідають вимогам документообігу. Від так, командування бататальйону було змушене переробити ті документи та подати їх знову.

19 лютого 2016 року о 6 годині ранку 6 співробітників БПСМОП «Харків-1» були повністю готові вирушити до Краматорська і Дружківки. Але отримали «відбій». З’ясувалось, що перетин блок-постів, влаштованих навколо Харкова, співробітниками БПСМОП «Харків-1» має бути санкціонований з Києва, і не менш, як за тиждень, до часу перетину.

Отже, «Українська миротворча школа» подалась до Краматорська і Дружківки без очікуваного супроводу.

17 лютого 2015 року «Інформаційний центр «Майдан Моніторинг» провів за участі представників БПСМОП «Слобожанщина» та «Харків-1» прес-конференцію «Обличчя нової міліції» (http://youtu.be/0pxKWwxuiAE). Участь співробітників БПСМОП «Харків-1» у проведенні заходів «Української миротворчої школи» у Краматорську та Дружківці була цінною не тільки з міркування безпеки, але й змістовно. Адже ще не було жодного успішного прикладу миротворчої діяльності, важливим компонентом якої не була б реформа правоохоронних органів, відновлення довіри суспільства до охоронців громадського порядку.

* * *

Отже, самі не бажаючи того, ми з’ясували, що БПСМОП «Харків-1» та, вірогідно, і «Слобожанщина», по суті справи, не можуть оперативно виїхати до зони проведення АТО.

Як відомо, БПСМОП «Слобожанщина» та «Харків-1» охороняють лише 4 об’єкти у Харківській області і практично незадіяні в охороні громадського порядку в місті Харкові. І це попри відмінні показники, які продемонстрували ці батальйони в зоні проведення АТО.

Складається таке враження, що керівництво ГУМВС України в Харківській області та МВС не бажає показувати обличчя нової міліції «пересічним громадянам». Будемо сподіватись, що це враження є хибним, що причиною є банальна бюрократія, а не саботаж реформ, чи зрада.