Діаріуш_мандрівника. День перший. В Польщі високі посади займають дуже компетентні люди

Ми – себто делегація ШЦ «Майдан Моніторинг» – побували в Польщі.

Їздили ми на запрошення братньої організації Stowarzyszenie 4 Czerwca.

Візит вийшов надзвичайно змістовний та надав неймовірно багато поживи для розуму. І досі рефлексую, перебираю записи, передивляюся фото, зроблені колегами…

Графік був надзвичайно щільний, до того ж всі без винятку люди, з якими ми зустрічалися, виявилися напрочуд цікавими співрозмовниками. Посадовці, колишні посадовці, представники громадського суспільства, освітяни, культурники, журналісти – ми бачилися з геть різними людьми.

Відверто кажучи, загальний інтелектуальний та фаховий рівень просто вразив. Мабуть, суспільство в Польщі розвивається здоровим шляхом – бо вся наші співрозмовники – то були люди, які досягли не лише значних висот у справах, якими займаються, але й формального визнання. Ми тут якось не звикли до того, що високі посади займають настільки компетентні люди. Мабуть, тут треба робити поправку на те, що організатори візиту, Stowarzyszenie 4 Czerwca та особисто Збігнев Буяк, так якісно підготували програму, але менше з тим – не певна, що в нас, в Україні, можна зібрати настільки високого рівня й настільки ж різноманітну програму зустрічей…

Через щільний графік саму Польщу ми побачили менше, ніж хотілося б – але не можна мати все одразу. Тим більше, навіть у такому шаленому темпі ми все ж побачили достатньо, щоб склалося цілісне враження.

Так, як і раніше, років …надцять тому, у Польщі анітрохи немає відчуття перебування серед іноземців, чужинців – поляки, й ті, з ким спліскуєшся, і просто люди на вулицях, сприймаються плюс-мінус як свої, зрозумілі люди (Натомість іноземців на вулицях Варшави та Гданська сприймали точнісінько як вдома, як гостей. Особливо це було відчутно у Варшаві, яку під час футбольного матчу з Шотландією буквально заполонили бадьорі дядьки в кілтах та шапочках з фазанячими пір’ями)

Так само рідної й зрозумілою видається природа – мандруючи автівкою з Варшави у Гданськ, ми мали змогу доста роздивитися краєвиди.

А от що відмінне від України – так це рівень організованості міського середовища. І у Варшаві, й у Гданську, й у менших містах та містечках, крізь які ми проїздили.

І тут, вочевидь, справа не лише в тому, що більше збереглося давньої спадщини – костели, старі кам’яниці, фонтани, парки… Ні, йдеться саме про цілеспрямовану працю над довкіллям. Нам неодноразово різні люди казали, що міське середовище має величезне значення для соціальної організації суспільства. Бо формує свідомість. Тому й нова забудова так само є цікавою і виразною, як і стара. І саме тому серед діячів Солідарності – архітекторів польських реформ  – були не лише філософи, правники, історики – але й архітектори в прямому сенсі, фахівці з урбаністики.

Отже, гортаю сторінки свого діаріуша…

Тетяна Кохановська, ІЦ “Майдан Моніторинг”

Фото