У Верхораді кажуть, що Закон “Про звернення громадян” треба змінювати комплексно, а не тут і зараз

Згідно зі ст.5 чинного Закону України “Про звернення громадян” “у зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги“.

Таким чином, якщо ви забудете вказати “по-батькові” чи взагалі хочете, щоб до вас зверталися “пан” чи “пані“, ваше звернення можуть повернути без розгляду по суті. Так саме,  звернення можуть відфутболити, якщо ви не вкажете [зареєстроване] місце проживання, а, наприклад, маєте звичку отримувати пошту на абонентську скриньку. При цьому нащо суб’єкту владних повноважень, який має відповісти на звернення, знати, де живе (чи де зареєстровано) автора звернення – невідомо. Тож ми запропонували своє бачення вирішення проблеми профільному Комітету ВР України. Комітетська відповідь – до вашої уваги:

ВРУ-звернення

Ясна річ, це наразі однозначно не найбільша проблема в Україні, але і розв’язати її більш ніж нескладно. Тому сподіваємося, що “комплексний аналіз практики” та “врахування найкращих світових практик” не затягнеться до другого пришестя.

****

Діяльність з моніторингу та захисту конституційних прав і свобод в Україні здійснюється Інформаційним центром “Майдан Моніторинг” за люб’язної підтримки Міжнародного фонду “Відродження“.