Корупції в сфері земельних відносин якщо не побільшало, то принаймні і не поменшало

17 березня відбулося засідання комісії з питань аграрної політики  та земельних відносин Громадської ради при Полтавській облраді.

Розглядалися питання про Стан реалізації державної політики у сфері земельних відносин у Полтавській області та участь інститутів громадянського суспільства у формуванні прозорості та про виконання державних програм у сфері здійснення землеустрою та моніторингу земель.

Щодо останнього питання, то в.о. начальника Головного управління Держземагенства у Полтавській області Ярослав Сколота дав коротку, але вичерпну відповідь: ці програми закінчилися у 2012 році й більше не приймалися.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

А от про земельний «бєспредел» на Полтавщині говорили довго і конкретно. Координатор Громадської ради при Полтавській ОДА, рунівщинський сільський голова з Полтавського району Володимир Сухаренко змушений був звернувся до профільної комісії очолюваної ним же Громадської ради зі скаргою на дії керівництва Головного управління Держземагентства в області, позаяк з грудня минулого року він не отримав від чиновників відповіді на свої звернення, клопотання та скарги, хоч державні органи мають відповідати на них протягом місяця. А питання було дуже важливим для рунівщинської територіальної громади, бо йшлося про виділення нових ділянок місцевому фермеру, самозахоплення земель та зменшення надходжень від оренди землі до бюджету сільради.

Однак розмови на цю тему з паном Сколотою не вийшло, бо він послався на те, що не знав, що мова йтиме про скаргу Сухаренка, тож, мовляв, не готовий дати відповідь з конкретного питання. Втім, пообіцяв розібратися.

Присутні фермери поскаржилися головному «земельнику» області на рейдерські захоплення земельних паїв селян, на те, що не можуть отримати землю, що у «неугодних» районній владі землю забирають під різними приводами, відфутболюють відписками тих, хто хоче її отримати. Зате «свої» (хоч і з інших областей) в рекордні строки отримують тисячі гектарів полтавських чорноземів.

Нагадала я Я. Ю. Сколоті недавню зустрічі полтавських аграріїв з профільним міністром О. Павленком, під час якої керівники фермерських асоціацій поскаржилися голові Полтавської ОДА Валерію Головку на те, що земельне відомство «торгує» землею. Валерій Анатолійович тоді доручив прокурору області з’ясувати, чи часом не було порушень законності по конкретних вказаних фермерами фактах.

Це ж саме я запитала і в Я. Сколоти. Відповідь його приголомшила: щось середнє між «перший раз чую» та «то було до мене»… Зате повідомив, що з початку цього року під фермерські господарства та особисті селянські господарства на Полтавщині вже виділено 654 земельні ділянки.

Ще більше вразила відповідь Ярослава Юрійовича на моє запитання: чи то не він часом не так давно очолював юридичну службу всеукраїнської організації «Молоді регіони»? Сказав, що такого питання в порядку денному немає, тож він не відповідатиме.

Усе ж пообіцяв на запити громадських організацій надати інформацію, яка їх цікавить і яка є в розпорядженні Головного управління Держземагенства у Полтавській області.

Висновок учасників зібрання невтішний: корупції в сфері земельних відносин якщо не побільшало, то принаймні і не поменшало. Ті, хто прийшов до влади завдяки Майдану осідлали старі схеми і «рубають капусту» не гірше «папєрєдніків»…

 

Людмила Кучеренко