Полтавський правозахисник В. Ковальчук хоче скасувати наказ Авакова про призначення комбата Киви

Принциповість, послідовність, наполегливість. Далеко не кожна людина має набір таких якостей у своєму характері. А відомому полтавському правозахиснику Василю Ковальчуку ці риси притаманні вповні. Досить згадати незаконне закриття філії 12-ї полтавської школи на Червоному Шляху: на старті  було дуже багато «борців» за права дітей, а до фінішу – рішення Вищого адміністративного суду в Києві – він доходив один – як позивач. І зараз домагається виконання вердикту суду – відкрити школу для малих мешканців віддаленого мікрорайону. І таких прикладів чимало.

Резонансну справу Іллі Киви, комбата батальйону спецпризначення «Полтавщина», а нині заступника начальника УМВС у Донецькій області, В. Ковальчук теж зараз намагається довести до законного й справедливого завершення.

На пам’яті скандал, що розгорівся влітку-восени торік. Преса писала про те, що бійці батальйону «Полтавщина» відмовлялися служити під командуванням особи з непогашеною судимістю, яка за станом здоров’я (має групу інвалідності) не може працювати в правоохоронних органах,  погрожувала перестріляти своїх підлеглих ще й знаходиться… у міліцейському розшуку.

Вони пікетували УМВС у Полтавській області, обласну прокуратуру, зверталися до народних депутатів, їздили в МВС, але міністр внутрішніх справ Арсен Аваков так і не захотів поступитися й зважити на вагомі аргументи вояків.

Зрозуміти логіку цього кадрового призначення Авакова збагнути важко. Невже в українській міліції бракує кадрових офіцерів, щоб комбатом призначати хвору людину з вулиці та ще й з кримінальним минулим?!

Тут можуть бути тільки два припущення: або за призначення заплачено грубі гроші, або ж Киву «легалізують» для подальшого використання як «своєї» людини, про що свідчить його надто стрімке пересування кар’єрними східцями.

Василь Ковальчук ще у січні ц. р. в окружний адміністративний суд міста Києва рекомендованим листом надіслав позов про визнання нечинним та скасування корупційного за суттю наказу А. Авакова №1796 о/с від 5.09.2014 р. про призначення І. Киви комбатом та присвоєння людині, яка до того й дня не служила в міліції, спеціального звання майора.

Однак услід за повідомленням про вручення поштового відправлення, правозахиснику повернувся і товстий конверт з позовом з поміткою… «Адресат вибув». З огляду на таку ситуацію В.Ковальчук 3 лютого особисто відвіз у канцелярію окружного адмінсуду позов, де на його примірнику поставили штамп і розписалися. До речі, суд як і раніше, знаходився за своєю звичною адресою й нікуди «не вибував».

Однак справі знову не судилося бути розглянутій у засіданні.

Коли невдовзі В.Ковальчук отримав з адмінсуду конверт зі своїм другим позов разом з ухвалою судді І.А.Качура, то зрозумів, що й перше непорозуміння не було випадковим.

В ухвалі суддя І.А.Качур так аргументував повернення позову. На його думку, оскільки позов стосується прав, свобод та інтересів Іллі Киви, то й підписаний він повинен бути Кивою, а не… Ковальчуком. А по-друге, Кива, мовляв, не уповноважував Ковальчука підписувати позовну заяву чи представляти його інтереси в суді.

– Гублюся в здогадах, каже підполковник-«афганець» Василь Ковальчук, який має і юридичну освіту, – чи суддя диплом за сало купив, а посаду за долари, чи помутніння свідомості викликав переляк перед міністром Аваковим, наказ якого хтось намагається оспорити. Ну чого б це Кива сам на себе подавав позов про скасування наказу про своє призначення?!

На думку правозахисника, суддя І. А. Качур в ухвалі написав дурницю, адже будь-який громадянин має право через суд вимагати скасування рішення органу державної влади чи  місцевого самоврядування. А Кива, оскільки позов і справді зачіпає його права, може бути хіба що третьою особою…

Василь Ковальчук і втретє подав позов про скасування вище згаданого наказу А. Авакова. А також готує скаргу у Вищу кваліфікаційну комісію суддів на суддю окружного адмінсуду І. А. Качура.

– Таких «проффесіоналів», як Ігор Качур, треба люструвати, щоб вони не дискредитували судову систему України, – вважає Василь Ковальчук. – Добре, що за найодіозніших служителів Феміди вже взявся Генпрокурор Шокін…

Людмила Кучеренко