Як моніторити і працювати з чутками: роль волонтерів та громадських організацій

11034057_10152603380525951_8520981065986929470_nОдин в полі не воїн? Хіба може звичайний чоловік чи жінка зупинити чутки. Чи може волонтер чи група волонтерів, об’єднанні в невеличку громадську організацію, запобігти конфлікту через налагодження джерел перевірки та контролю за обігом інформації? Ви скажете: «Ні». Міжнародний досвід каже «Так».
Міжнародна організація Nonviolent Peaceforce (NP) та Центр близькосхідних досліджень запрошують Вас на короткий курс із запобігання збройним конфліктам та неозброєному захисту цивільного населення в умовах військового стану чи режиму антитерористичної операції.

Під час навчання Ви зможете дізнатися про основні поняття неозброєної громадянської підтримки миру, запобіганню, скороченню кількості випадків та припинення насильницьких дій проти цивільного населення в умовах збройних конфліктів, навчитесь визначати та працювати із зацікавленими сторонами та акторами конфліктів з метою зниження інтенсивності насилля щодо мирного населення.

Також ви зможете познайомитись з міжнародним гуманітарним правом, дізнаєтесь про політичні інструменти та можливості для громадських організацій у побудові мереж для активної діяльності із захисту цивільного населення, запобіганню поширенню паніки та чуток, інформаційному менеджменту, ранньому попередженню та ранньому запобіганню, методам моніторингу та механізмам звітування про випадки насилля щодо цивільного населення, їх класифікація у термінах міжнародного гуманітарного права, різниця у підходах та оцінці випадків в умовах військового стану та антитерористичної операції.

З чого починати та чим закінчувати? Ви дізнаєтесь, якими найчастіше є першочергові потреби громад, що опинились у зоні конфлікту, а також про способи початку діалогу з метою його трансформації після зменшення інтенсивності насильницьких дій. Якщо у Вас будуть питання щодо конкретних випадків, що трапились у Ваших населених пунктах, Ви отримаєте унікальну нагоду задати питання експертам щодо того, наскільки ефективними були ті чи інші методи, підходи, практики і інструменти, у яких випадках спрацьовували, а коли ідеальні на перший погляд методи лише погіршували ситуацію, коли їх застосовували під час інших конфліктів.

Що можна і що не можна робити у зоні конфлікту? Курс передбачатиме вивчення дієвих методик, підходів та практик із запобігання поширенню чуток та контролю за інформаційними потоками з метою збереження миру на прикладах конкретних випадків в Україні та закордоном (Північна Ірландія, Пакистан, Грузія) від практиків, які не лише у теорії, але і на практиці мали можливості перевірити їх дієвість у зазначених регіонах. У гарячих точках і конфліктах їм довелось перевірити на собі і можливості захисту самих цивільних миротворців.

Тренінги відбудеться у Харкові 16-18 березня 2015 року за адресою вул. Чернишевська 6. Клуб Інді. Організатори оплачують проїзд та проживання учасників.

Для участі просимо зголошуватись за імейлом rumors_control@ukr.net
Фінансування на проведення заходу люб’язно надано Фондом прав людини Посольства Королівства Нідерланди в Україні

Подія у Фейсбуці – ТУТ