Chacha Shushuridze: Чи винний Майдан у війні?

Дуже популярна тема “в ужасных событиях в Украине виноват Майдан, расхлебываем его, если бы не Майдан то и войны бы не было, во всем виноват Майдан”.

Звісно, існує причинно-наслідковий зв’язок між війною тепер та Майданом взагалі та подіями на Майдані, але існування причинно-наслідкового зв’язку між подіями та питання визначення відповідального за подію — це зовсім різні речі.

Наприклад, людина переходила дорогу і її збив автомобіль. Причинно-наслідковий зв*язок між цими двома подіями очевидний, але хто винен у загибелі людини, хто несе відповідальність, залежить від безлічі обставин. Відповідальним і винним може бути водій, який порушив правила ДР, проїхавши на червоне світло нетверезим з перевищенням швидкості, може бути пішохід, який переходив дорогу на червоне світло, можуть бути обидва винними, може бути винним хтось третій, а ці водій та пішохід можуть бути обидва невинуваті, тобто варіантів може бути величезна кількість, і сам факт пов’язаних між собою подій “вийшов з дому аби перейди дорогу” та “загинув під колесами автомобіля” не дає відповіді не лише про те, кого звинувачувати і трагедії, а й про те, чи можна було її уникнути, розірвавши причинно-наслідковий зв’язок шляхом уникнення першої події (ясно, що не переходити дорогу неможливо, жити по один бік дороги неможливо).

Тобто суто формально такий спосіб думання є невірним; хоча здається начебто “логічним” насправді є логічно хибним, бо “непомітно” підміняє питання відповідальності питанням пов’язаності між собою подій у часі, а це не є тотожні речі.

Джерело