Кращий спосіб захисту – напад?

30 березня в Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якої стала ситуація, що склалося навколо члена ГО «Громадський конвент» – Романа Богуславського, якого звинувачують у підпалах під час Революції Гідності.

Ситуація склалася дійсно нетипова. Міська влада Ужгорода, фактично, звинуватила активіста Євромайдану в підпалі офісу Партії Регіонів. На офіційному сайті ужгородської міськради розміщена інформація про звернення очільників міста в правоохоронні органи щодо участі члена ГО «Громадський конвент» Романа Богуславського у підпалах під час революції. За попередньою інформацією, відкрито кримінальну справу.
В той час, як по всій країні люди вимагають покарати винних у злочинах режиму Януковича, в Ужгороді відбувається протилежне. Чому представники влади вдалися до таких дій, всупереч тренду, попри очевидні негативні наслідки для себе (несхвальна суспільна думка)?
Активісти з ГО «Громадський конвент» пов’язують ці переслідування із антикорупційною діяльністю ГО «Громадський конвент» та, головним чином, з судовим процесом проти міської влади, в якому згаданий активіст виступає у якості юриста.
Справа в тому, що в листопаді минулого року в Ужгороді відбулося те, що активісти називають «регіонально-медведчуківський реванш». Післе справжньої чехарди у мерському кріслі (за два тижні змінилося чотирі мера) поновився через суд екс-мер Погорєлов (регіонал, та ще й з кримінальним минулим – сидів 7 років при СРСР за хабарі при розподілі квартир).
Ба навіть більше (і гірше): в результаті паралельно відбувавшихся підкилимних процесів у керівництво міста потрапили секретар міської ради Андріїв – регіонал, та перший заступник мера Волошин, якого пов’язують з Медведчуком.
Одним словом, у владі опинилися – украй сумнівними шляхами – представники старої, корумпованої влади, з якою, власне, й боролися під час Євромайдану.
Тоді громадські активісти, по-перше, провели громадські слухання по призначенням Андріїва та Волошина, які обидва завершилися резолюцією про зняття.
А по-друге, взагалі оскаржили у суді призначення сесією Ужгородської міськради Андріїва й Волошина.
Було направлено до суду відповідний позов, за ініціативи 8 осіб (переважно членів ГО «Громадський конвент»), підготовлений Романом Богуславським, який є фаховим юристом. У позові активісти просять суд відмінити останні кадрові рішення сесії міської ради щодо призначення секретарем міськради Богдана Андріїва, першим заступником – Івана Волошина, ще одним заступником – Ольги Травіної та переформатування складу виконкому. Підставою для позову активісти вважають те, що зазначене рішення було прийняте у порушення процедури – винесене з голосу і не оприлюднене за 20 днів до розгляду, як того вимагає регламент та законодавство. А відтак, рішення може вважатись незаконним.

Судове засідання з цього позову має відбутись 2 квітня.

По оцінках активістів з «Громадського конвенту», судові перспективи у позову добрі. Тим більш, успішно проведені громадські слухання засвідчили, що суспільна думка на боці активістів.
От саме тому напередодні суду корупціонери, які окопалися у міській владі, активізувалися й намагаються дискредитувати ГО усіма досяжними способами, навіть такими екзотичними, як ініціювання кримінального переслідування активіста Євромайдану.
Ну, це приблизно так, якби зара намагалися відкрити кримінальні справи проти учасників подій на Грушевського, за коктейлі і каміння. Що ж, до певної міри це комплімент – іншого бруду й компромату на активістів не знайшли, мабуть?..
Чекаємо судового засідання. Воно буде відкритим – тож, ужгородці, велкам, як то кажуть…

Слідкуватимемо за розвитком подій.
Далі буде.

About Кохановська Тетяна 31 Articles
Аналітик ГО ІЦ "Майдан Монітринг", культуролог, фахівець з інформаційної безпеки.