Що заважає Полтавській ОДА злізти з голки mail.ru?

Ще в липні 2014-року  ІЦ “Майдан Моніторинг” проводив практичний семінар з інформаційної безпеки для працівників апарату Полтавської ОДА та облради. Через шість місяців, в січні 2015-року ми вирішили відмоніторити стан справ в Полтавській ОДА та райдержадміністраціях Полтавської області в сенсі використання російських поштових серверів для службових поштових скриньок. На жаль, з’ясувалось, що на сайтах багатьох районних державних адміністрацій Полтавської області досі в якості контактних вказуються адреси в зоні .ru, а саме:

1. Відділ містобудування, архітектури та ЖКГ Диканьської РДА bestarks@mail.ru

2. Служба у справах дітей Диканьської РДА dikdit@mail.ru

3. Відділ освіти, молоді та спорту Великобагачанської РДА bag-osvita@inbox.ru

4. Фінуправління Кобеляцької РДА kobelyaky@mail.ru

5. Сектор економічного розвитку і торгівлі Кобеляцької РДА ekonomika_2010@mail.ru

6. Відділ містобудування, архітектури, ЖКГ та будівництва Котелевської РДА kotelev_arhitectura@mail.ru

7. Відділ культури і туризму Котелевської РДА kotelva_kultura@mail.ru

8. Відділ будівництва, архітектури та ЖКГ Лубенської РДА arhitektor_75@mail.ru

Тому ми невідкладно звернулись до новопризначеного голови Полтавської ОДА Валерія Анатолійовича Головка з проханням провести відповідну роботу й виправити ганебну ситуацію.

Нещодавно отримали відповідь за підписом керівника апарату Полтавської ОДА Білоконя М. І.

Відповідь 30.03.2015

і зраділи, що райдержадміністрації Полтавської області нарешті злізли з голки mail.ru. Проте, ми звикли не лише довіряти, а й перевіряти, тобто моніторити. З’ясувалось, що робота була проведена, але не доведена до кінця. Адже  Відділ містобудування, архітектури та ЖКГ, Служба у справах дітей Диканської РДА, Відділ освіти, молоді та спорту Великобагачанської РДА так і не змінили адреси своїх електронних скриньок (наводимо скріншоти відповідних сайтів).

Диканська районна державна адміністрація   Головна сторінка

Диканська районна державна адміністрація   Головна сторінка (1)

Великобагачанська районна державна адміністрація   Головна сторінка

Проте це ще ягідки. Квіточки виявив моніторинг сторінки Відділу будівництва, архітектури, та житлово-комунального господарства Лубенської РДА. Лубенські чиновники не знайшли нічого кращого, як змінити адресу електронної пошти з домену mail.ru на домен yandex.ua, котрий, як відомо, належить російській компанії “Яндекс”.

Лубенська районна державна адміністрація   Головна сторінка

Результат моніторингу призводить до декількох неприємних  висновків:

1. У вказаних вище райдержадміністраціях досі не виконане доручення Прем’єр-міністра України №3898/1/15 від 06.02.2015 про неприпустимість використання в службовій діяльності поштових скриньок та публічних сервісів розташованих в доменній зоні .RU.

2. Керівник апарату Полтавської ОДА М. І. Білокінь підписує лист-відповідь не перевіривши чи відповідає його зміст дійсності.

3. Якщо дев’ять місяців чиновницький апарат Полтавської ОДА та райдержадміністрацій Полтавської області не спроможний навести лад в такій дріб’язковій справі, як перехід на українські поштові сервіси, то як можна сподіватись на впровадження якихось реальних реформ цими людьми?

Коли спілкуєшся з більшістю чиновників, то відразу чуєш скільки усіляких невідкладних паперових справ їм заважає впроваджувати зміни. Але кожен з нас знає, що насправді заважає поганому танцюристу.

Ігор Кіянчук, ІЦ “Майдан Моніторинг”

About Ігор Кіянчук 216 Articles
Підприємець. Координатор ГО ІЦ "Майдан Моніторинг" в Полтавській області, упорядник сайту Майдан

1 Comment

  1. а ще краще б обов’язково мати власного поштового сервера в кожній держадміністрації!!!!

Comments are closed.