Тарас Данько: Глобальне місто Харків

Мені завжди подобалися невеличкі міста. Спокійні та затишні. Там відпочиваєш. Тому до невеличких комфортних містечок я завжди їду з радістю.

А от великі мегаполіси надмірного захвату не викликають. Лондон, Париж, Вашингтон, Барселона, Відень, Берлін, Нью-Йорк, Мадрид. Що там особливого? Такі самі як Харків. Глобальні міста. З напруженим темпом життя. Тиск та щільність. Все, як вдома. Все, як у Харкові. Або майже все.

Пригадую слова одного американського гостя з невеличкого містечка, з яким їдемо проспектом Гагаріна в час пік: «А мені тут не страшно, Тарасе. Я сам провів молодість у Бостоні. Він теж величезний. Тому я звиклий до подібних кам’яних джунглів.»

Та є кілька речей, які приваблюють у великих мегаполісах. Це – люди, події та видовища. Люди, які мислять глобально, приймають глобальні рішення та впливають на глобальні процеси. Які не ховаються від світу, а створюють його. Події, на які збирається весь світ. Події, де ти можеш познайомитися з найкращими людьми з будь-якого куточка планети. Події, зміст яких визначає майбутнє Землі. Унікальні видовища, які створені людиною. Архітектурні споруди, які захоплюють уяву. Дива світу.

Глобальні люди, глобальні події, глобальні видовища перетворюють великі міста у щось надзвичайне. У глобальні міста. У надвузли мережі, яка має назву «людська цивілізація». Якій, поки свої права не заявили інші претенденти, належить весь Всесвіт. Доля якого вирішується в нескінченних кам’яних джунглях глобальних міст.

Тому бути великим містом означає надзвичайну відповідальність. Велике місто повинно бути глобальним. Або воно приречене на занепад. Бо велике місто має лише глобальний сенс існування.

В сучасному бізнесі є правило “Up or Out!”. Вгору або геть. Харкове, ти усвідомлюєш це?

Про оптимістичне. Глобальні міста творять люди, які усвідомлюють своє призначення. Єдиного плану не існує. Замість нього – бурхливі творчі конфлікти, сміливі спроби, великі поразки. Легенди. Пошук. Амбіційні гравці. Шлях від великого до надзвичайного. Усвідомлення якого відкриває вікно можливостей.

Велике місто, яке стає глобальним. Це – надпривабливо. Найкращі люди світу мріють бути причетними до такої можливості “Make a difference”. Харкове, ти готовий до злету?

Глобальне місто Харків. Або нічого.

 

Джерело: Фейсбук автора

 

Світлина: Lopan and Kharkov rivers strelka in Kharkov City. 2008 авторства Dmitry Sleduk з Вікісховища. Ліцензія: СС BY-SA 3.0.

1 Comment

  1. Могутній птах на ім’я Харків завжди готовий до злету в краще майбутнє. Проте на шії в нього важкий ланцюг під назвою “корупція”, і кожного дня крила жеруть пацюки-корупціонери. Але якими б розумними і хитрими тваринами не були пацюки, вони ніколи не злетять разом із птахом, якщо він таки розгорне свої покалічені крила.

Comments are closed.