МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Про обов'язковість звіту Генерального прокурора України

02/21/2001 | Andriyko
Ось що було на швидку руку накидано ще 9 лютого, коли пан Генеральний прокурор пов'язав свою "звітовільність" із тим, що за Конституцією він призначається Президентом, а не Верховною Радою України, як визначалося частиною першою статті 2 Закона України "Про прокуратуру", що дійсно втратила чинність на підставі пункту 1 Конституції.

"Звіт Генерального прокурора України перед Верховною Радою України не має нічого спільного із порядком його призначення на посаду. Дійсно, згідно з частиною першою статті 122 Конституції України, Генеральний прокурор України призначається на посаду за згодою Верховної Ради України та звільняється з посади Президентом України. При цьому Верховна Рада України може висловити недовіру Генеральному прокуророві України, що має наслідком його відставку з посади.

Однак, як передбачено статтею 123 Конституції України, організація і порядок діяльності органів прокуратури України визначаються законом, тобто Конституція щодо вирішення цього питання містить відсильну норму до відповідного Закону України. Норма, викладена у частині другій статті 2 Закону України "Про прокуратуру" (Закон № 1789-XII від 5 листопада 1991 року), гласить: "У діяльності щодо здійснення нагляду за додержанням законів Генеральний прокурор України відповідальний перед Верховною Радою України (не окремим депутатам - sic!, A.K.) і тільки їй підзвітний. Генеральний прокурор України не менш як один раз на рік звітує перед Верховною Радою України про діяльність прокуратури".

Звіт про діяльність прокуратури складає собою частину порядку діяльності органів прокуратури, а отже названа норма Закону зберегла чинність із прийняттям Конституції України на підставі пункту 1 Перехідних положень Конституції України, оскільки не суперечить Конституції України. Навіть навпаки, як вже зазначалося вище, Конституція містить пряме посилання на відповідні положення Закону.

Таким чином, той факт, що Генеральний прокурор України призначається Президентом України не позбавляє його обов'язку щонайменше один раз на рік звітувати перед Верховною Радою України про діяльність прокуратури".


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".