МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Яка мова м. Хмельницького?

05/30/2001 | Поділля
Хмельницький - моє рідне місто. Географічно воно знаходиться на заході України, але в політико-історичному сенсі воно являється "центральним" областним центром.
Але мова не про географію, а про збереження рідної мови і культури на теренах Подільського краю.
До 1954 року місто називалося - Проскурів, але за часів комуністичного режиму був переіменований в Хмельницький "на честь 300-річчя воз"єднання Росії та України". Місто підлягло "русофікації"....в деякій мірі це вдалося завдяки великому поселенню російськомовних радянських війсковослужбовців в місті.
Але ті часи пройшли і настало, як більшість надіялася, відродження свого рідного. І справді рос. мовних шкіл ставало меньше (на данний час уже ВСІ школи міста україномовні). Нажаль це незначить, що усі балакають українською. Дуже стало популярно, поміж молоддю, спілкуватися рос. мовою: інакше тебе приймуть за "село". Але я помітив, що коли компанія друзів "під градусом"....тоді буває, що забувається "сором за село" і в вжиток йде українська мова та пісні.

Народ не цурайся свого! Хмельницький - будь українським містом!


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".