МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

і знову про тіло (пані Роксано, тут моя відповідь)

04/03/2008 | P.M.
Роксана пише: http://www2.maidan.org.ua/n/rel/1207179760
> Пане Юріє,
> Я вже здається питалася вас, а що це таке за ГРІХ такий який живе у нашому тілі?
Ви задали пряме відверте запитання, постараюсь дати таку ж відповідь.
Перш за все маємо розуміти, що гріх -- поняття духовне. Його не можна ні помацяти ні побачити, тобто відчути нашими п'ятьма органами відчуттів, так як і не змогли б ми це зробити в стосунку до людини первсіної (Райської), тіло котрої, як і душа, є теж духовним НЕТЛІННИМ.

Перебувати у Дусі -- перебувати в спокої.
Диявол позбавив людину спокою, вселивши в її душу смуту неспокій, або як ще кажуть духовний РОЗЛАД. Це і є ГРІХ.

Ось що говорить Святитель Макарій Єгипетський з цього приводу:
Источник изливает чистую воду; но на дне его лежит тина. Если возмутит кто тину, — весь источник делается мутным. Так и душа, когда бывает возмущена, срастворяется с пороком. И сатана чем-то одним делается с душею; оба духа во время блуда или убийства составляют что-то одно.

Ознакою гріху в людині, є її пониженість духовна і тілесна. Тілесна пониженість це -- тлінне тіло. Духовна пониженість, це гріховні думки.
Відродившись через Боже Слово у Дусі Святому, людина здатна позбутися своєї духовної пониженості уже тут на землі. Уже тут на землі вона знаходить Царство Боже в своєму серці. Це й називається народитися згори відродитися в Дусі Святому.
Але таке відродження не є остаточним, бо гріх ще міцно сидить у людині.
Макарій Єгипетський говорить:

Но скажешь, что Господь, пришедши, осудил грех крестом, и нет уже его внутри человека. Напротив того, как воин, если в чьем-либо доме поставит колесницу свою, то имеет власть входить в этот дом и выходить из него, когда хочет: так и грех имеет власть разглагольствовать в сердце; ибо написано: вниде сатана в сердце Иуды (Лук. 22, 3). А если говоришь, что пришествием Христовым грех осужден, и по крещении зло не имеет уже себе доли, чтоб разглагольствовать в сердце; то не знаешь разве, что, с пришествия Господня и доныне, многие крестились, и помышляли иногда лукавое? А иные из них не совращались ли в тщеславие, или в блуд, или в чревоугодие? Да и все миряне, пребывающие в Церкви, имеют ли сердце неукоризненное и чистое? Или, не находим ли, что после крещения много бывает грехов, и многие грешат? Поэтому и после крещения разбойник имеет возможность входить и делать, что хочет.
http://www.krotov.info/library/m/makarygr/makari15.html

Поэтому, если хочешь доведаться, почему мы, сотворенные в чести и поселенные в раю, в последствии приложились к скотам бессмысленным и уподобились им, лишившись пречистой славы, то знай, что, чрез преслушание соделавшись рабами плотских страстей, сами себя изгнали из блаженной страны живых, и став пленниками, сидим еще на реках вавилонских; и поелику удерживаемся еще в Египте, то не наследовали обетованной земли, текущей млеком и медом, не растворены еще квасом чистоты, но доныне пребываем в квасе лукавства. Сердце наше не окроплено еще Божиею кровию; потому что в нем еще и дно адово (Прит. 8, 19) и вонзенная уда злобы.
Не восприяли мы еще спасительного Христова радования; потому что углублено еще в нас жало смерти. Не облеклись еще мы в новаго человека, созданнаго по Богу в преподобии; потому что не совлеклись ветхаго человека, тлеющаго в похотех прелестных (Ефес. 4, 22. 24). Не носим еще в себе образ Небеснаго, и не соделались сообразными славе Его. Не стали еще мы поклоняться Богу духом и истиною; потому что в мертвенном теле нашем царствует грех.
http://www.krotov.info/library/m/makarygr/makari25.html


Гадаю ми можемо розвинути цю тему в подальших бесідах.

Відповіді

  • 2008.04.03 | P.M.

    Вчинки бувають різними -- гріх один (пані Роксані)

    Роксана пише:http://www2.maidan.org.ua/n/rel/1207221872
    > Щось ви там перечили, що думка це ще не гріх. Ми кажемо " грішний я Господи проти тебе думкою, словом і ділом"- Чи ви віруте інакше?
    Не перечив я, що думка це не гріх, це як завжди Георгій пересмикує. Я стверджую, що думку не можна вважати вчинком, тому що вона не містить у собі фізичної дії, її не можна зафіксувати нічим -- вона духовна.


    > А землю я не вважаю грішною. Вона ПРЕКРАСНА, бо її сотворив БОГ. Грішною Є людина.
    Занапастивши себе людина вверзла в прокляття й землю.


    > Хоч душа людини постійно прагне до зближення з Богом,людина земна по дорозі до нього- ГРІШИТЬ, бо вона є і Божа і людська. Тобто душа належить Богові, а тіло згниє тут на землі.
    Усе належдить Богові і душа і тіло. У відродженому дусі й оновленому тілі -- прийдемо до Нього.


    > Можна піти ще далі, тіло опановує діявол. Він підсовує, як спокусу, земні багатства. Людина яка очерствіла душею, не відчуває тонкості поклику душі і прагне тимчасової насолоди, навіть не входячі у наслідки.
    Диявол опанував усю людину душевно/тілесну. Томуй маємо тлінне тіло і гріховні думки.
    згорнути/розгорнути гілку відповідей
    • 2008.04.03 | Роксана

      Re: Вчинки бувають різними -- гріх один (пані Роксані)

      Ви гарно все пояснюєте. Ось з цим не згідна-

      -Занапастивши себе людина вверзла в прокляття й землю.-

      Людина сама нищить землю, Бог тут ніпричому. Подивіться навкруги. Чи може бути щось прекрасніше (про рай не говорю, бо там ще не була) ніж наша земля. Бог створив землю для людини безгрішної. Те що вона спокусилась на заклик діявола, стати самій як Бог, не змінило землю, а лиш людину. Знаю що ви зараз наведете приклад з еванглії про "землю прокляту Богом", але прокляття падє на людину, а не на землю. Ну це таке. Така моя віра. Бог є ЛЮБОВ і Він не може НЕНАВИДІТИ і ПРОКЛИНАТИ. Все це робить людина. Псує землю людина а не БОГ.
      згорнути/розгорнути гілку відповідей
      • 2008.04.03 | P.M.

        Re: Вчинки бувають різними -- гріх один (пані Роксані)

        Роксана пише:
        > Ви гарно все пояснюєте. Ось з цим не згідна-
        > (Р.М.) Занапастивши себе людина вверзла в прокляття й землю.

        Про це говориться в Біблії, також часто згадується в працях св. оо. Церкви.
        І до Адама сказав Він: За те, що ти послухав голосу жінки своєї та їв з того дерева, що Я наказав був тобі, говорячи: Від нього не їж, проклята через тебе земля! (Буття 3:17)


        > Людина сама нищить землю, Бог тут ніпричому. Подивіться навкруги. Чи може бути щось прекрасніше (про рай не говорю, бо там ще не була) ніж наша земля. Бог створив землю для людини безгрішної. Те що вона спокусилась на заклик діявола, стати самій як Бог, не змінило землю, а лиш людину. Знаю що ви зараз наведете приклад з еванглії про "землю прокляту Богом", але прокляття падє на людину, а не на землю. Ну це таке. Така моя віра. Бог є ЛЮБОВ і Він не може НЕНАВИДІТИ і ПРОКЛИНАТИ. Все це робить людина. Псує землю людина а не БОГ.

        Згодом ще раз наведу Х. Яннараса, де він говорить, що стан людської свідомості визначає стан навколишнього середовища.
        згорнути/розгорнути гілку відповідей
        • 2008.04.03 | Роксана

          Re: Вчинки бувають різними -- гріх один (пані Роксані)

          І сказав Бог Адамові, за непослух -

          "Від нього ж не їжте(дерева)- проклята через тебе земля.Ти в скорботі будеш їсти від неї всі дні свойого життя. Тернину й осот вона буде родити тобі і ти будеш їсти траву польову."
          Бачимо що земля плодюча і життєдайна, бо Бог це любов, а не ненависть.

          Такий був Бог ІЗРАЇЛЯ. Христос показав нам милосердного Бога, який не проклинає і не вбиває, ані не наказує вбивати як це "наказував" Бог Ізраїля.-

          КНИГА ЧИСЛА 15-16- І були сини Ізраєлеві в пустині та й знайшли чоловіка, що збирає дрова суботнього дня. І привели його ті хто знайшов його, як збирав дрова до Мойсея й до Аарона та до всієї громади. І взяли його під сторожу, бо не було вирішине, що зробити йому. І сказав ГОСПОДЬ до Мойсея- "Конче буде забитий цей чоловік,- закидати його камінням усій громаді поза табором. І випровадила його вся громада та й закидала його камінням,- і він помер, як ГОСПОДЬ наказав був Мойсеєві.-

          І це за те, що чоловік збирав дрова в суботу, бо може треба було або хати нагріти, або дітей нагодувати .

          Я не ВІРЮ в такого Бога. Бог не ВБИВАЄ! Весь Старий Завіт написаний ізраєльтянами і відображає ЇХНЮ історію і ЇХНЬОГО Бога.

          Поясніть як ви задивляєтесь на таке Боже рішення.
          згорнути/розгорнути гілку відповідей
          • 2008.04.03 | Роксана

            Re: Вчинки бувають різними -- гріх один (пані Роксані)

            Ну я чекаю на відповідь, пане РМ
          • 2008.04.04 | P.M.

            Re: Вчинки бувають різними -- гріх один (пані Роксані)

            Роксана пише:
            > І сказав Бог Адамові, за непослух -
            > "Від нього ж не їжте(дерева)- проклята через тебе земля.Ти в скорботі будеш їсти від неї всі дні свойого життя. Тернину й осот вона буде родити тобі і ти будеш їсти траву польову."
            > Бачимо що земля плодюча і життєдайна, бо Бог це любов, а не ненависть.
            Вибачте, що запізнив.

            З цих Божих слів скоріше бачимо в яке скрутне становище людина поставила себе своїм непослухом.
            Так, Бог є ЛЮБОВ, але мусимо розуміти, що людина сама себе з власної волі позбавила цієї любови, відійшовши від Нього.
            Саме через самовільний відхід від Бога, вона накликала на себе усілякі біди.


            > Такий був Бог ІЗРАЇЛЯ. Христос показав нам милосердного Бога, який не проклинає і не вбиває, ані не наказує вбивати як це "наказував" Бог Ізраїля.-
            > КНИГА ЧИСЛА 15-16- І були сини Ізраєлеві в пустині та й знайшли чоловіка, що збирає дрова суботнього дня. І привели його ті хто знайшов його, як збирав дрова до Мойсея й до Аарона та до всієї громади. І взяли його під сторожу, бо не було вирішине, що зробити йому. І сказав ГОСПОДЬ до Мойсея- "Конче буде забитий цей чоловік,- закидати його камінням усій громаді поза табором. І випровадила його вся громада та й закидала його камінням,- і він помер, як ГОСПОДЬ наказав був Мойсеєві.-
            > І це за те, що чоловік збирав дрова в суботу, бо може треба було або хати нагріти, або дітей нагодувати .
            > Я не ВІРЮ в такого Бога. Бог не ВБИВАЄ! Весь Старий Завіт написаний ізраєльтянами і відображає ЇХНЮ історію і ЇХНЬОГО Бога.
            > Поясніть як ви задивляєтесь на таке Боже рішення.


            Бог милосердний завжди. До приходу Сина Божого, його милосерддя виявилося в Законі, що би люди змогли пізнати, що є гріх.
            Але я не пізнав гріха, як тільки через Закон, бо я не знав би пожадливости, коли б Закон не наказував: Не пожадай. (Римлян 7:7)

            От ви кажете, чоловік збирав дрова в суботу, бо може треба було або хати нагріти, або дітей нагодувати.
            У тексті нічого не сказано про голодних дітей, як і не сказано, що чоловік збирався продати ці дрова і гроші потратити на повій. Йдеться знову ж таки про непослух, -- якщо Бого сказав НЕ МОЖНА -- це ЗАКОН.

            Приклад, котрий ви навели зі Старого Заповіту, лиш вказує на непопустимість будь-якого невиконання Закону, що несе за собою смерть.
            Не варто і не можна дивитися на юдеїв того часу, (та й зараз) як на людожерів. У них тіж самі заповіді, серед которих НЕ ВБИВАЙ.
            згорнути/розгорнути гілку відповідей
            • 2008.04.04 | Роксана

              Re: Один Бог, інші закони

              -Не варто і не можна дивитися на юдеїв того часу, (та й зараз) як на людожерів. У них тіж самі заповіді, серед которих НЕ ВБИВАЙ.-

              Знаєте, не хочу заходити на тему юдеїв. У них - виб'є тобі хтось око, то ти йому вибий два-
              У нас- як хтось вдарить тебе в одну щоку, підстав йому і другу.

              Євреї не приняли Христа і Нового Завіту, бо це їм не по руці. Вони чекали Воїна, а прийшла ЛЮБОВ. На цьому давайте й закінчемо про ізраїльскі закони .


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".