МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Декларація Президентства ЄС від імені Європейського Союзу щодо умов роботи медіа і для нагадування про занепокоєння, викликане справою Гонгадзе

02/07/2001 | Майдан-Інформ
ПОВІДОМЛЕННЯ ДЛЯ ПРЕСИ

Декларація Президентства ЄС від імені Європейського Союзу щодо умов роботи медіа і для нагадування про занепокоєння, викликане справою Гонгадзе

Європейський Союз хоче повторно висловити своє занепокоєння щодо проблемного середовища для преси, яке зберігається в Україні, і хоче наголосити українським властям ((authorities)) на потребі забезпечення вільного від залякування і безпечного середовища для роботи журналістів. Особливо важливо, щоб видача ліцензій на мовлення радіостанціям проводилася вільно і відкрито. Європейський Союз дуже хоче бачити дотримання цих принципів у випадку з Радіо "Континент".

Попри зауваження Генерального Прокурора України Потебенька у Верховній Раді, зроблені ним у промові від 10 січня стосовно розслідування справи Гонгадзе, Європейський Союз не переконаний, що ця справа розслідувалася достатньо прозоро і ґрунтовно.

Європейський Союз закликає до повного і прозорого розслідування обставин зникнення п.Гонгадзе. Таке розслідування сприяло б зміцненню українських інституцій, які займаються цим питанням.

Європейський Союз поділяє занепокоєння, висловлене Парламентською Асамблеєю ради Європи в її резолюції від 25 січня і підтримує заклик ПА РЄ до відповідних українських інституцій вжити заходів для покращення середовища, в якому працюють медіа та, в ширшому сенсі, закладення основ для стабільних та незворотних демократичних реформ в сфері медіа в Україні. Європейський Союз підтримує заклик ПА РЄ до Ради Європи надати допомогу в здійсненні незалежної експертизи так званих плівок Гонгадзе.

У ширшому сенсі, Європейський Союз наголошує на своїй відданості принципу зміцнення в Україні політичних свобод - включно зі свободою демонстрацій, - які складають саму основу партнерства з цією країною відповідно до умов Угоди про Партнерство і Співробітництво.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".