МВС затвердило порядок видачі іноземцям посвідок на тимчасове проживання в Україні (роз’яснення)

КИЇВ – Набув чинності Порядок оформлення і видачі посвідки на тимчасове проживання, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Документ затверджено наказом Міністерства внутрішніх справ України від 23.08.2011 № 602. Реєстрація в Міністерстві юстиції України відбулась 20 вересня 2011 року за № 1110/19848.

Порядок визначає процедуру оформлення і видачі посвідки на тимчасове проживання іноземцеві чи
особі без громадянства. В тому числі для осіб, які прибули в Україну для роботи в релігійних організаціях на території України, зареєстрованих у встановленому порядку, на підставі запрошення релігійної організації, засвідченого Мінкультури України, і візи типу «Д» із спеціальним написом на візовій етикетці «Робота в релігійній організації».

Згідно частини 4 Правил для оформлення посвідки на тимчасове проживання до територіального органу Державної міграційної служби України (ДМС України) за місцем проживання іноземця заявником подаються такі документи:

  1. заява іноземця про отримання посвідки на тимчасове проживання за встановленою формою;
  2. клопотання приймаючої сторони щодо оформлення іноземцю чи особі без громадянства посвідки на тимчасове проживання за встановленою формою;
  3. чотири фотокартки іноземця розміром 3,5 х 4,5 см (на матовому папері);
  4. паспортний документ іноземця (після пред’явлення повертається), з візою типу Д із відповідним спеціальним написом на візовій етикетці;
  5. копії сторінки паспорта з особистими даними та сторінки з візою;
  6. переклад сторінки паспортного документа іноземця з його особистими даними українською мовою, засвідчений у встановленому законодавством порядку;
  7. документ про право власності на житло, де іноземець має право на реєстрацію місця проживання, та заява іноземця чи особи без громадянства про реєстрацію місця проживання, яка розглянута територіальним підрозділом ДМС України. (Оригінали вказаних документів після пред’явлення повертаються, їх засвідчені в установленому порядку копії долучаються до справи.)
  8. копія розпорядчого документа організації про призначення працівника, який відповідатиме за прийом та оформлення іноземцю документів на право проживання в Україні, засвідчена в установленому законодавством порядку;
  9. копія паспорта уповноваженого представника приймаючої сторони, засвідчена підписом власника;
  10. квитанції про сплату державного мита за видачу посвідки на тимчасове проживання (у розмірі 34 грн.).

Крім перелічених документів, іноземці та особи без громадянства, які прибувають в Україну для роботи в релігійних організаціях, також повинні подати:

  • клопотання релігійної організації щодо оформлення іноземцеві посвідки;
  • оригінали (після пред’явлення повертаються) та копії документів, що підтверджують реєстрацію релігійної організації в установленому порядку;
  • копія запрошення, засвідченого Мінкультури України, яке стало підставою для відкриття іноземцю візи типу «Д».

Згаданим наказом МВС України затвердило бланки Заяви іноземця чи особи без громадянства про отримання  посвідки на тимчасове проживання та Клопотання приймаючої сторони щодо оформлення іноземцю чи особі без громадянства посвідки на тимчасове проживання. Зазначені документи заповнюється українською мовою.

Також МВС України внесло зміни до Правил оформлення і видачі запрошень іноземцям та особам без громадянства на отримання візових документів для в’їзду в Україну, затверджених наказом від 08.10.2008  року № 524.

Нагадаємо, що постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 року № 567 було змінено порядок оформлення віз для в’їзду в Україну, який набув чинності з 10 вересня цього року.

Після цього Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій заявила про ускладнення процедур оформлення віз для іноземних священиків, які прибувають в Україну для служіння, та закликала Уряд та МЗС України провести міжвідомчу нараду для розв’язання проблемних питань.

Джерело: http://www.irs.in.ua