Аморальні новини: Секретаріат КМУ не в стані пояснити свої дії

Як раніше повідомляв “Майдан”, до керівника уряду Миколи Азарова відповідно до ст.40 Конституції України та Закону України “Про звернення громадян” полетіло звернення щодо виконання Кабінетом Міністрів України доручення Януковича стосовно “вирішення питання про ліквідацію Національної експертної комісії з захисту суспільної моралі”.

Азаров поки не відповів нічого і навряд чи вже щось відповість, адже звернення, як ви можете побачити на відсканованому повідомлені від чиновника Секретаріату КМУ, було щасливо відфутболено у бік…Міністерства юстиції України, котре не до чого, адже:

а) давно розробило і передало до Кабміну відповідний законопроект,

б) не має права законодавчої ініціативи: внести “міністерський” законопроект на розгляд ВРУ може власне сам уряд.

Виходячи з цього, на електронну адресу СКМУ (вона така: publishinfo@kmu.gov.ua) полетів запит з вимогою надати інформацію про підстави пересилки звернення до Азарова аж на Мін’юст, простіше кажучи – пояснити дивні (щоб не сказати – підозрілі, неадекватні чи навіть страннєнькіє) відфутболювальні дії Секретаріату.

Відповідь неперсоніфікованого “Департаменту” просто розчулює. Судіть самі:

На електронний лист від 07.11.2011 р. № 7/11/11-2, що надійшов на електронну адресу Секретаріату Кабінету Міністрів для запитів на інформацію, повідомляємо.

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація – відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, яка була отримана або створена у процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом.

Відповідно до частини другої статті 2 Закону України «Про доступ до публічної інформації» цей Закон не поширюється, зокрема, на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом.

 Частиною п’ятою статті 19 Закону визначено, що запит на інформацію має містити загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо.

 Ваш лист не відповідає вимогам до запиту на інформацію, містить по суті прохання у наданні роз’яснення щодо застосування норм Закону України «Про звернення громадян» і не може бути розглянутим відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Ураховуючи викладене, для отримання вичерпних роз’яснень з порушеного Вами питання пропонуємо звертатися до Секретаріату Кабінету Міністрів України у порядку, визначеному Законом України «Про звернення громадян».

 Департамент інформації та комунікацій з громадськістю        

Авжеж. Можна звертатися аж до втрати пульсу – з запитами, зверненнями тощо, але питання, заради пошуку відповіді на яке ми хотіли потурбувати пана Азарова, вже (стараннями СКМУ) прояснюється – схоже, уряд і справді саботує доручення глави держави, гаранта Конституції і Лідера. Це негарно. Невже громадянам доведеться оскаржувати бездіяльність КМУ до суду, захищаючи Януковича від Азарова? :) Ото була б забава…

Далі буде.

Олександр Северин