Іноземні священики зможуть отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні – новий Закон

КИЇВ – 22 вересня Верховна Рада ухвалила нову редакцію Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» (законопроект № 8570), повідомляє Інститут релігійної свободи.

Документ містить низку нових положень у сфері регламентації релігійної діяльності іноземців на території України. Нова редакція Закону набуде чинності через два місяці з дня його опублікування за умови її підписання Президентом України.

Як повідомляв ІРС, найбільш важливими в контексті свободи віросповідання є зміни, які передбачають спрощення візових процедур для священнослужителів-іноземців. Таким чином, парламентарі врахували зауваження Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з цієї проблематики.

Згідно частини шостої статті 4 Закону іноземні громадяни та особи без громадянства отримають право перебувати в Україні “з метою проповідування релігійних віровчень, виконання релігійних обрядів чи іншої канонічної діяльності за запрошенням релігійних організацій”. Нагадаємо, що до моменту ухвалення цих змін Постанова Уряду № 567 від 1 червня 2011 року, передбачала для іноземних священиків лише можливість працевлаштування в релігійних організаціях.

Відтак, нове формулювання мети візиту забезпечить права іноземних релігійних діячів, які їм гарантовані статтею 24 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Відповідно до пункту шостого статті 5 Закону підставою для видачі посвідки на тимчасове проживання іноземним священнослужителям є:

  • заява іноземця (чи особи без громадянства);
  • дійсний поліс медичного страхування;
  • подання відповідної релігійної організації (яка запрошує іноземця);
  • погодження державного органу, який здійснив реєстрацію відповідної релігійної організації.

Новацією є також те, що Закон дозволяє релігійним громадам отримувати погодження за місцем реєстрації свого статуту (тобто на рівні областей, АР Крим, міст Києва та Севастополя) та не звертатися за цим до Міністерства культури України, як того вимагає згадана вище урядова постанова.

Згідно статті 15 ухваленого Закону іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні у зв’язку з участю у діяльності релігійних організацій, здійснюють в’їзд в Україну та виїзд з України за паспортним документом та посвідкою на тимчасове проживання. При відсутності такої посвідки – за наявності відповідної візи або на умовах безвізового режиму, встановленого з окремими країнами.

Джерело: http://www.irs.in.ua